Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Választás 2024: három polgármester-jelöltre és félszáz körzeti aspiránsra voksolhatunk Gödöllőn

2024-05-07 18:46:39

Március 12-én Sulyok Tamás köztársasági elnök döntött, és az európai parlamenti képviselőválasztással megegyező napra, azaz: június 9-ére (vasárnap) kitűzte a 2024. évi önkormányzati választást.
Az újonnan létrejövő helyhatóságok megbízatása 4,5 évre, idén októbertől 2029 tavaszáig szól. Jelöltet aláírással lehetett ajánlani, a kézjegyek gyűjtése április 20-án kezdődött és május 6-án zárult (a kompenzációs lista bejelentése plusz egy napjuk volt az érintetteknek).

Gödöllő esetében a képviselőtestület létszáma legalább 14, legfeljebb 15 fő lehet. A kisebb testület – amire ezúttal mutatkozik esély – akkor állhat fel, ha a polgármestert egyidejűleg valamelyik körzet képviselőjévé is megválasztják. Városunkban 10 egyéni- és 4 listás mandátumra aspirálhatnak a jelentkezők, emellett a polgármesteri székért külön megmérettetés zajlik.

Ezek után lássuk, hogy június 9-én 6 és 19 óra között kikre voksolhatunk Gödöllőn! Íme, a Helyi Választási Bizottság által nyilvántartásba vett – a szavazólapon sorsolás alapján kialakult sorrendben szereplő – jelöltek, valamint a kompenzációs listákon szereplők névsora!

Négy és fél évvel ezelőtt 4 polgármester-jelölt és 51 választókörzeti jelült szállt harcba a képviselői helyekért. Most 3 polgármester-jelölt és 50 körzeti kandidáló vetekszik a gödöllőiek voksaiért. Két kivétellel – az I. számú körzetben (Máriabesnyő) függetlenként próbálkozó Klement Pétert és Illésy Mártont leszámítva – valamennyi jelölt párt- vagy civil szervezet delegáltja.
Teljes csapattal (polgármester-jelölt és körzeti jelöltek) három szervezet (GDL, GLK, TEVE) vesz részt a voksoláson, a két, polgármester-jelölt nélküli párt közül az egyik minden körzetben állított jelöltet (DK), a másik viszont csak nyolcban (Momentum).

A jelenlegi testület tagjai közül kilencen vetélkednek a szavazók kegyeiért, és az is eldőlt, hogy két körzetnek (VII. és VIII.) olyan képviselője lesz, aki az újonc városatyák táborához tartozik.

A jelölti- és kompenzációs listákkal kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy, ha valaki visszalép, akkor kihúzzák, ezzel azonban a szavazólapon a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje már nem változik meg.

Ha az országos adatok nézzük, június 9-én 1 főpolgármestert (Budapest) és 3.177 polgármestert választ hazánk népe. A települési mandátumok száma 16.835, míg a vármegyei közgyűlésekben 381 képviselő (Pest vármegyében 46) dolgozhat majd.
Az európai parlamenti választás során a Magyarországot megillető 21 mandátum sorsáról dönthetnek a voksoláson résztvevők.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online