Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért szeretünk rétegelt lemezzel dolgozni, és egyáltalán mire való?

2024-02-23 10:09:25

A faanyagok népszerűnek számítanak, legyen szó építkezésről, felújításról vagy átalakításról. Természetközeli és emiatt barátságos hatást kelt, könnyen kezelhető, és nagyon sokféle elképzelés, projekt megvalósítható belőle.

Amennyiben erős, ugyanakkor rugalmas alapanyagot keresünk, akkor a rétegelt lemezek lesznek a tökéletesek számunkra. Ismerkedjünk meg közelebbről is ezek tulajdonságaival, illetve azzal, hogy mi mindenre tudjuk használni őket!

Amit feltétlenül tudni érdemes…
Az ujhazbodrogi.hu faanyag kínálatából is beszerezhető rétegelt lemezeknek talán az egyetlen negatívuma, hogy a méretre vágás nem éppen egyszerű, a különleges kialakítás miatt. Emellett egy kis utókezelésre, lakkozásra is szükség lesz, hogy biztosítva legyen az egyébként jellemző hosszú élettartama - habár ez nem meglepő egy fából készült anyag esetén.

Leginkább azért kedveljük egyébként, ami miatt a fa is olyan népszerű: mert egy kicsit becsempészhetünk vele a természet szépségéből is a mindennapjainkba. Felhasználhatósága sokféle, ezért nemcsak a lakásban, hanem akár ipari környezetben is előszeretettel alkalmazzák.

Honnan ered az elnevezés?
Ez a minimum három rétegű, a fatörzsekről hántolással kinyert anyag műgyanta ragasztással tömörül egyetlen lemezzé. Elsősorban amiatt született, hogy az egyébként drága tömörfával szemben kínáljon alternatív és jóval kedvezőbb árú megoldást.

A rétegeket egymásra merőlegesen helyezik, így egy extra strapabíró, ellenálló, ugyanakkor hajlékony anyagot nyerünk, aminek a formázása, alakíthatósága kiemelkedő.

Mikor tökéletes választás?
A rétegelt lemez nagyszerű döntés, ha az eddigiekben felsorolt tulajdonságokkal rendelkező alapanyagot keresünk. No, de, mik azok a konkrét projektek, amikor biztosan elégedettek leszünk vele? Nézzünk meg néhány ötletet!

Ideális például bútorok készítéséhez, akár asztal, polc vagy szekrény is születhet belőle. Ugyanígy lehet padló vagy akár terasz burkolóanyaga, de fotelt vagy széket is bátran gyárthatunk belőle.


Kinek válhat be a rétegelt lemez?
Szakemberek mellett olyanok is nyugodtan választhatják, akik hobbiból vagy a barkácsolás szerelmeseként szeretnének alkotni.

Azoknak is kitűnő döntés, akiknek kiemelten fontos az alacsony ár, ugyanakkor nem szeretnének lemondani arról, hogy fával dolgozzanak, illetve ragaszkodnak a jó minőséghez. Utóbbi annyira igaz, hogy nagyobb strapabírásra számíthatunk, s még törés vagy repedés sem valószínű, ami a fa esetében gyakrabban előfordulhat.

Mivel a súlya is kisebb, szállítani is könnyebb. Ráadásul, nagyon sokféle változata akad, színben, minta tekintetében is el vagyunk kényeztetve. Kifejezetten jó hír, hogy az időjárási viszontagságok sem tesznek egykönnyen kárt benne, és akár a nedvességgel szemben is nagy ellenálló képességet mutat. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy kültéren is alkalmazzuk, persze, a már említett kezelés mellett. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online