Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői kamaszok körében is felbukkanhat a neten terjedő életveszélyes „fojtogatós” kihívás

2023-07-31 17:32:21

A „fulladási kihívásnak” vagy „ájulási kihívásnak” is nevezett „blackout challenge” arra ösztönzi a felhasználókat, hogy tartsák vissza a lélegzetüket, amíg oxigénhiány miatt el nem ájulnak.

Miről szól a choking game vagy magyarul fulladásos kihívás?
A kihívás lényege egyszerű: a fiatalok (jellemzően kamaszok) valamilyen módszerrel oxigénhiányos állapotot idéznek elő. Ezt történhet egyedül, párban vagy akár csoportosan is. Amennyire egyszerű a kivitelezése annyira veszélyes és akár halálos kimenetelű is lehet a vége.

Az oxigénhiányos állapot eléréséhez a módszerek tárháza nagyon változatos lehet, a fiatalok rendkívül találékonyak is. Előszeretettel használnak kötelet, zsineget, övet, elektromos kábelt a nyaki verőér leszorítására, nejlontasakot a légzőnyílások lefedésére, és különböző módon érik el, hogy a mellkas lenyomásával a tüdő oxigénellátását korlátozni tudják.

Miért próbálják ki a fiatalok?
Az elsődleges céljuk az oxigénhiány következtében fellépő euforikus állapot elérése. Az okok között szóba jöhet: egyféle csoportnyomás, bátorságpróba vagy beavatási rítus. Lehet azonban egyszerű kíváncsiság is, mert kalandosnak érzik a halál közeli élmény megtapasztalását, vagy egy különleges tudatállapotot. De az is elképzelhető, hogy a drága és a gyerekek számára nehezen hozzáférhető drogot helyettesítheti az „ingyenes” oxigénmegvonás.

Mire figyeljen, mit tehet a szülő?
- furcsa, szokatlan nyomok a nyakon (horzsolások, vörös vagy lila foltok, véraláfutás)
- bevérzett szemek, tűszerű véraláfutások az arcon
- megmagyarázhatatlan nyaktakargatás, sál, kendő, garbó viselése kánikulában is
- árulkodó eszközök: pórázok, csomókba kötött ruhák, sálak, bogok, különösen, ha azok egy-egy bútorhoz vagy gerendához vannak erősítve
- fejfájás, zavartság, ingerültség, hárító, ellenséges magatartás
- böngészőben ijesztő keresések: fojtogatós játékkal kapcsolatos infók utáni kutatások nyomai

Vigyázzunk a gyermekekre, beszélgessünk velük őszintén az interneten hódító veszélyes kihívásokról és azok veszélyeiről – olvasható a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által kiadott felhívásban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online