Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kiváltható-e az aljzatbeton-vasalás más módszerrel?

2023-04-12 11:50:49

Családi házak esetében az aljzatbeton általában nem kap nagy terhelést, azonban szokásosan mégis vashálóval készül a repedés megakadályozása érdekében, noha esztrich esetén erre nem feltétlenül volna szükség.

Örök dilemma a házépítők, felújítók körében, hogy kell-e vasalni az aljzatot vagy sem, mekkora felület az, amelynél már szükséges, milyen célra és milyen burkolat alá. Az előírások alapján nem szükséges, enélkül is készíthető repedésmentes felület, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy nem árt az elővigyázatosság. Még a szakemberek körében sincs egyetértés ebben a kérdésben, így az építtetők részéről még nehezebb a döntés. Ebben szeretnénk segíteni, tarts velünk!

Amit az aljzatbetonról tudni kell
A hagyományos betonacél háló helyett ma már más erősítést is használhatunk az aljzatbeton teherelosztásának javítására, a repedések megelőzésére: a Beton Booster ArmoTec statikai makroszál tökéletes és egyszerű megoldást jelent.

Az otthonok kényelme, a hőérzetünk fokozása érdekében nemcsak a homlokzatok, nyílászárók és a tetők hőszigetelésére van szükség, hanem a padlóburkolatok alá is kerül izoláció a burkolatok fogadására készülő sík felületű alap, az aljzatbeton alá. A vonatkozó szabványok szerint az aljzatbeton minimális vastagsága 60 mm, ez azonban esetenként eltérő, így akár vékonyabb is lehet helyhiány esetén.

Miért okoz gondot az előírásnál vékonyabb aljzatbeton?
Az aljzatbetonba helyezett vasháló elsődleges feladata a rá nehezedő terhelés elosztása, a pontszerű terhelés hatásainak kiegyenlítése. A csökkentett, 4-5, de akár extrém 3 cm vastagság, valamint a vasalás hiánya azonban komoly kockázatokat hordoz magában, hiszen a jövőben a mostanitól jelentősen eltérő, nagyobb terhelést is kaphat a padló, ami repedéseket okozhat a lakás, a garázs aljzatbetonjában.

Sok esetben a költségek csökkentése miatt marad ki a háló, hiszen nemcsak az anyagköltsége magas, de az élőmunkaigénye is, továbbá szakszerű és precíz szerelést kíván. A kivitelezés sokszor silány minősége, a szakmai előírások be nem tartása miatt azonban a vasalás sem minden esetben nyújt megoldást.


Betonacél háló helyett statikai makroszál
A korszerű megoldásoknak hála, létezik olcsóbb és kényelmesebb módszer az erős, teherbíró és repedésbiztos aljzatbeton elkészítésére, mégpedig a statikai szálak használata. Egyszerűen kivitelezhető, csak a betonhoz kell keverni, akár házilagos betonozásnál is minden további nélkül bekeverhető, nem igényel szakmunkát, csak pontosságot.

A polipropilénből készült, nagyon nagy szakítószilárdságú műanyag statikai makroszálak
• a vashálóval ellentétben 3 dimenzióban erősítik a betont,
• egyszerűbbé, gyorsabbá, olcsóbbá teszik a kivitelezést,
• nem korrodálódnak,
• nullára csökkentik a zsugorodásból eredő repedéseket, ezáltal tartósabb betont eredményeznek.

Persze, a makroszálak használatának is vannak korlátai, önhordó beton készítésére alapvetően nem alkalmasak, viszont aljzatbeton esetében kiváltható velük a betonacél háló. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online