Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit jelent a fogászati implantátum?

2023-01-10 11:01:38

Hála az orvostudomány fejlődésének, napjainkban már nem kell fogak nélkül lennünk, ha károsodás éri a fogsorunkat. Sőt, mi több, olyan tartós megoldások is léteznek, melyekkel élethosszig mosolyoghatunk magabiztosan! Ha mindenképpen eltávolítják a fogakat, korszerű, tartós és biztonságos megoldás lehet a fogászati implantátum.

Hogyan készül a fogimplantátum?

A fogászati implantátum a fogpótlás egyik módja. A fogbeültetés lényege, hogy nem csak a fog látható részét pótolják, hanem a foggyökeret is. Mivel ez egy rendkívül strapabíró megoldás, elég népszerű a páciensek körében. Igaz, hogy hosszadalmas eljárás a gyógyulási idő miatt, viszont számtalan előnye van.

Milyen előnyei vannak a fogászati implantátumoknak?
Ahogyan azt már korábban is említettük, a fogbeültetés legfontosabb előnye, hogy akár élethosszig tartó megoldás lehet a fogpótlásra. A megfelelő szájhigiéniáról való gondoskodással nincs szükség arra, hogy 5-10 évente cserélni kelljen a fogakat. Általában a páciensek 100%-os elégedettségről számolnak be fogbeültetés után. Költséges megoldásnak tűnhet elsőre, de mindenképpen számoljunk azzal, hogy ezt jó eséllyel csak egyszer kell kifizetni!

A fogbeültetés utáni teljes gyógyulást követően csak akkor lehet észrevenni, hogy nem saját fogakról van szó, ha a fogorvos alaposan megvizsgálja a szájüregünket. A fémkerámia koronákkal ellentétben nem jelenik meg ínyelszíneződés, mivel az implantátumhoz tartozó csavar teljes egészében az íny alatt helyezkedik el. Amit kívülről látni lehet, azzal kapcsolatban senkiben nem fog felmerülni az, hogy nem igazi fogakról van szó.

Az implantátumok további előnye, hogy a foggyökerekhez hasonlóan enyhe nyomást gyakorolnak az állkapocsra rágáskor, így nyugodtan lehet velük ropogós, kemény vagy ragacsos ételeket is fogyasztani. Mivel a beültetett fogak teljes mértékben úgy viselkednek hangképzéskor, mint az eredetiek, így beszéd közben sem zavarják a pácienst, mint például a kivehető műfogsorok. Ez különösen fontos lehet tanároknak, előadóknak, énekeseknek, médiában dolgozóknak.

A beültetett fogak esetében nem kell attól sem tartani, hogy elhalna a csontállomány az állkapocsban. Ez ugyanis a kivehető megoldások esetében veszélyt jelenthet. A csontpusztulás hosszútávon az állkapocs deformálódásával járhat. A beavatkozáskor helyreállítják az érintett csontszövetet, így nem fordulhat elő később sem, hogy esetleg idővel megváltoznak az arcvonások.


Hogyan zajlik a fogbeültetés?

1. Konzultáció, panoráma röntgen, szükség esetén CT, a műveletek megtervezése és időpont-egyeztetések
2. Foghúzás, gyógyulási idő
3. Csontpótlás, amennyiben erre szükség van. Speciális anyaggal töltik ki az elhalt részeket, ennek gyógyulási ideje 3-6 hónap.
4. Behelyezik a fog implantátumot. Műgyökér kerül a fogínybe, majd ismét ki kell várni a gyógyulási időt. Ez nagyjából 4 hónap.
5. Az implantátum feltárása következik, miután letelt a 4 hónap. Eltávolítják az implantátumra nőtt ínyt, gyógycsavart és ideiglenes koronát helyeznek a be.
6. A végleges fogpótlást ekkor helyezik be. Ha a páciens mindent rendben talál, és érzésre is elégedett, akkor véglegesítik az implnatátumokat!

A behelyezés után antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelés következik. Körültekintő szájápolás mellett élethosszig tartó megoldást jelenthet a fogbeültetés! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online