Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László szerint ép ésszel felfoghatatlan, Gödöllőn miért kell a nagyszerű dolgokat botránykővé tenni

2022-09-18 11:43:04

Évtizedek óta fennálló méltatlan körülményeket számol fel a Gödöllői Török Ignác Gimnázium teljes energetikai felújítása. Kevés ilyen volumenű iskola felújítás folyik az országban, ahol mégis, ott örömünnep a település számára – reagált a napokban a Gödöllői Török Ignác Gimnázium energetikai rekonstrukciójával kapcsolatosan különböző internetes felületeken, közösségi oldalakon megjelentekre Vécsey László, a gödöllői központú, Pest megyei 6-os számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője. A honatya így folytatta gondolatmenetét:

Gödöllőn ez is másként van. Az elmúlt napokban számos portálon (Index, RTL, 444!, nlc.hu, Blikk) jelentek meg súlyosan valótlan állítások a Török Ignác Gimnázium felújítása kapcsán. Ezek visszatérő eleme, hogy forrásként dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármesterének közösségi oldalán megjelent posztjaira épülnek. A posztok dátum nélküli fotókat és videókat tartalmaznak, amik a valótlan állítások alátámasztására természetesen alkalmatlanok.
Szögezzük le: mindenki számára a legfontosabb szempont a diákok és a dolgozók biztonsága a hónapokig tartó felújítás során. Másfelől lehetetlen elvárás, hogy a teljes biztonságra törekvés mellett ne legyenek olyan zavaró körülmények, amelyek a munkálatok folyamán elkerülhetetlenek.

A szülők és a pedagógusok aggodalmát a legmesszebb menőkig el kell fogadni, figyelembe kell venni és megfelelően kell eljárni, megtalálni a mindenkori helyzethez illő megoldásokat.
Mindenki ezen dolgozik a kooperációkon, viszont ebben a helyzetben felelőtlenség az ál- és rémhírek terjesztése.

Az Index szeptember 6-án még – ha nem is teljes terjedelmében, de – hajlandó volt leközölni a Tankerülettől kapott pontosításokat. Az újabb megjelenések azonban figyelmen kívül hagyják ezeket és polgármester úr sem mutat hajlandóságot állításainak valósághoz igazítására.

Ezért lássuk alább, teljes terjedelmében:
„Az iskola üzemeltetését Gödöllő Város Önkormányzatától 2017 januárjában vette át a Dunakeszi Tankerületi Központ, így nyilvánvaló, hogy az ingatlantulajdonos önkormányzatnak már jóval a vagyonkezelés átadása előtt ismernie kellett a fennálló problémákat. A Török Ignác Gimnáziumhoz tartozó tornacsarnok üzemeltetését 2017-ben az önkormányzat nem adta át a tankerületnek, megtartva saját vagyonkezelésében azt az épületrészt, amely bevételt termel, ugyanakkor továbbra sem szüntette meg az ottani beázásokat.

A Tankerületi Központ az iskola átvételét követően saját költségén több javítást végzett el, majd egy komplex energetikai felmérést készíttetett a teljes épületegyüttesre vonatkozóan – beleértve a tornacsarnokot is –, hogy a szükséges felújítás költségeit teljeskörűen felmérje, és arra forrást szerezzen, amelyre 2021-ben Magyarország Kormánya egyedi döntésével támogatást biztosított. A Tankerületi Központ a támogatásról szóló döntést követően elkészíttette a felújítás terveit, majd közbeszerzési eljárásban kiválasztotta a kivitelezőt. A sikeres előkészítő munkákat követően került sor a munkaterület átadására 2022 júniusában.

A kivitelezési terv szerint az épületegyüttes teljes szigetelését, tetőcseréjét, a fűtéskorszerűsítést, a homlokzati nyílászárók és a világítótestek cseréjét előre tervezetten a 2022. júniustól decemberig tartó időszakban, három ütemben, épületrészenként készíti el a vállalkozó, a munkálatokat pedig ez év végéig kell befejeznie. Irreális az elvárás, hogy az iskola és a tornacsarnok felújítása ezen műszaki tartalom, valamint a jelenlegi technológiák és beszállítási körülmények mellett egy nyári szünet ideje alatt megvalósuljon, a kivitelezés időtartamáról pedig már jóval annak megkezdése előtt megkapta a tájékoztatást az intézmény vezetése. Az iskola igazgatója úgy nyilatkozott az egyeztetéseken, hogy a munkálatok során időszakosan kieső tantermeket tudja nélkülözni, nincs szükség arra, hogy az intézményen kívüli helyszínre szervezze meg a fenntartó az oktatást.

Gémesi György posztjában több tévedés is szerepel. Egyrészt több fórumon is azt a hírt terjesztik – és Polgármester úr is ezt teszi –, miszerint a felújítás megcsúszott, nem készült el időben a tanévkezdésre. Ez az állítás teljes mértékben hamis: a közbeszerzéssel kapcsolatos nyilvános dokumentumokból is megismerhető, de az egyszerű járókelőknek is feltűnhet, ha elsétálnak a gimnázium előtt, és rápillantanak az ott felállított – Gémesi György posztjában is említett –  projekttáblára, amely egyértelműen azt írja, hogy a kivitelezés időtartama 2022. júniustól decemberig tart. Polgármester úr egyébként is minden, a beruházás előrehaladásával kapcsolatos információval rendelkezhet, hiszen az Önkormányzat munkatársa minden héten meghívott résztvevője a kivitelezővel tartott kooperációs megbeszéléseknek.


A felújítás tehát „menetrend szerint” mindenképpen érintette volna a tanítási időszakot, amivel az intézmény vezetője, Fábián Bertalan igazgató úr már a projekt megkezdése előtt is tisztában volt, így meglepetésként nem érhette az iskolában dolgozókat, hogy az épület – amelynek az Önkormányzat által üzemeltetett részét, beleértve a sportcsarnokot, a konyhát és a közterület-felügyelet irodáinak otthont adó részeket is a Tankerület újítja fel – nem készült el augusztus végéig. Polgármester úr kritikája már csak azért sem ildomos, mert amikor a Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola KEHOP-os felújítását végezte az Önkormányzat, a 2017/2018-as tanévet az iskola úgy kezdte meg, hogy a munkások még dolgoztak az épületen, a projektet pedig csak 2018 januárjában adták át.”

(Adalék: a Hajós iskolát életveszélyes állapotban adta át Gödöllő városa a Tankerületnek, ezért a tanulók számára egy teljes félévet külsős helyszínen, az Egyetemen biztosították a jelenléti oktatás lehetőségét.)


„A jogszabályok alapján a tankerületi központnak nincs hatásköre a jelenléti oktatás helyett bármely alternatív megoldást elrendelni, ezért az az állítás, hogy az iskola javaslatát a tankerület „lesöpörte”, teljesen alaptalan, ugyanis a digitális munkarend elrendeléséről kizárólag az oktatásért felelős miniszter hozhat döntést.”


Értesüléseim szerint szeptember végéig az oktatást közvetlenül érintő terekben befejeződnek a munkálatok. Igazgató úr továbbra is elrendelhet rendkívüli tanítási szünetet, illetve igénybe vehet külsős helyszín(eke)t, amennyiben indokoltnak ítéli.

A tornacsarnok tetőfelújítása közben a csarnokot – természetesen – nem lehet majd használni. Ütemezés szerink mintegy két hétig. Utána nem lesznek többé beázások. És december végéig az udvar kijelölt részei is megmaradnak munkaterületnek, ahol csak az építők tartózkodhatnak. Januártól azonban a teljesen megújult épületben, zavartalanul folyhat a tanítás.

Hogy Gödöllőn miért kell a nagyszerű dolgokat, az uszoda építésétől a TIG felújításáig, botránykővé tenni, az ép ésszel felfoghatatlan… – zárta gondolatait Vécsey László.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online