Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rengeteg a tennivaló, ami felvillanyoz

2021-11-02 17:37:10

Október közepén véget ért az ellenzéki pártok által szervezett előválasztás. Megvan a miniszterelnök-jelölt és eldőlt, hogy ki az a 106 politikus, aki a választókerületekben a legfőbb kihívója lesz a kormánypárti kandidálónak. Az előválasztási időszakban az ellenzékiek több fórumon is elmondhatták, megválasztásuk estén milyen ígéretek megvalósításába kezdenének. Hallottunk ezt-azt a gödöllői központú, Pest megyei 6-os számú választókörzet teendőivel kapcsolatosan is. Vécsey Lászlót, választókerületünk Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjét az alábbi kérdések megválaszolására kértük.

- Képviselő úr! Bejött a papírforma vagy meglepetésként érte az ellenzéki választás gödöllői eredménye?
- A „papírforma” abban az értelemben teljesült, hogy a showban csak olyanok vehettek részt, akik írásba adták, hogy a végén mindenképpen beállnak Gyurcsány mögé. Meglepetés talán annyi, hogy az egyesült baloldal képtelen volt a mi választókerületünkből való közös jelöltet találni.

- A Fidesz-KDNP központi narratívájából – többek között – az tűnik ki, hogy az ellenzéki oldalon mindenki mögött Gyurcsány Ferenc áll, amiből következik, hogy nincs két baloldal. Nem elcsépeltek ezek az érvek?
- Szerintem elég egy pillantást vetni a végeredményre. Kinek lett a legnagyobb potenciális frakciója az egybedarált baloldalon? Gyurcsány nélkül semmit nem tehetnek. Vajon érdemes-e azzal kísérletezni, hogy a farkast beengedjük a bárányok közé? Jóllehet „elcsépelt érv” szól ez ellen, de attól még nagyon is igaz, hogy a farkas soha nem legelészik, hanem mindig húst eszik.

- Az ellenzéki előválasztást követően egyes választási adatelemzők úgy vélekedtek, ha mostanság lenne a választás, akkor a gödöllői központú körzetben ellenzéki siker születne. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a Fidesznek országosan erősödnie kell, mert körzetünk „városiasnak” számít, ahol könnyebben érvényesülhetnek az országos trendek. Egyetért azzal, hogy ez a körzet szépen kifejezve, billegő, érzékletesebb szóval mondva, csatatér?
- A gödöllői központú választókerület mindig „csatatér” volt. A Roszík – Körösfői – Gémesi – Fogarasiné sort folytatom 2010 óta. Természetesen, erősödnünk kell országosan és helyben is, ez minden eddigi és a hamarosan induló 2022-es kampányra is igaz.

- Szűkítsünk, és az országos viszonyokról térjünk át a helyi vetélkedésre. Az ellenzéki jelöltek, mivel nekik semmi nem volt drága, ígértek fűt-fát a körzetben lakó ellenzékieknek. Akadt az ígéretek között olyan, amit egy négyéves ciklus alatt képtelenség megvalósítani, akárki is lesz a körzet parlamenti képviselője?
- A magyarországi baloldal 1919-ben 133 napig, aztán 1945-től 45 éven keresztül, majd 1990 után három ciklusban mutatta meg, milyen kormányzati teljesítményre képes. Azt, hogy hová jut az ország, amikor ők vezetik. Esetükben soha nem a ciklus rövidsége, hanem mindig a kormányképtelenségük vezetett katasztrofális végkifejletekhez. Amennyire követtem, ennek a baloldali hagyománynak méltó folytatása volt ez a helyi „vetélkedés” is a Gyurcsány-showban. Összefüggéstelen ötletelés, alaptalan vádaskodás, idegen tollakkal ékeskedés és a csillagos ég leígérése, amely ígéretekről sokszor nehéz volt eldönteni, mi a jobb, ha teljesülnek, vagy ha beváltatlanok maradnak.


- A jelenlegi kormányt hosszabb ideje éri az a, főként az ellenzéki településvezetők által megfogalmazott vád, miszerint: kivéreztetik az önkormányzatokat, amivel ellehetetlenítik a korábban megszokott működésüket. A folyamat a koronavírus-járvány elleni védekezés során újabb és újabb elvonásokkal járt, amitől mára igencsak feszült lett a helyzet. A kritikusok egyik vezérszónoka Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke. Ön miként látja: jogos a felháborodása, vagy pusztán politikai játszmáról, netán a lakosság bizonyos fokú megtévesztéséről, indokolatlan riogatásáról van szó?

- A „korábban megszokott működés” kapcsán mindnyájunknak, akik településvezetők voltunk a kétezres években, illendő lenne fölidézni a baloldal 2002-es, faék egyszerűségű kampány szlogenjét: „Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!”. Megtapasztaltuk, mivé lett az ország nyolc év alatt. 2010-re 11%-os munkanélküliség, 85%-os GDP arányos államadósság, csődközeli helyzet 7 %-os nemzeti jövedelem csökkenéssel. Az önkormányzati szektor pedig kényszerűen fölhalmozott 1300 milliárd forint adósságot.
Az önkormányzatok adósságállományának kormányzati átvállalása óta az önkormányzatok pénzügyi helyzete stabil. Például, Gödöllőnek 2013 óta folyamatosan növekszik a pénzügyi tartaléka, ami az utóbbi években már rendszeresen 2-3 milliárdot tesz ki. Csakis a polgármesteren és testületi többségén múlik, hogy mire fordítanak pénzt és mire nem. Ahol városháza cserére milliárdok jutnak, ahol kakaskodó perekben százmilliós nagyságrendű városi közpénzt lehet elégetni, ott komoly színészi teljesítmény az arckifejezés komolyságát megőrizve az önkormányzatok kivéreztetéséről értekezni.

- Ha már Gödöllőnél, a választókerület központi településénél tartunk, az utóbbi években több milliárd forintos fejlesztési és működési állami támogatásban részesültek a városban lévő közintézmények. Elkészült az uszoda, megtörtént a vasútvonal és a környékén lévő utak rekonstrukciója, a kormány segíti a tőkeerős külföldi cégek idetelepülését. Ezek életminőség-javító pénzek és döntések. Ezzel együtt bizonyos megnyilvánulásokból az látszik, hogy nem minden városvezetőnek őszinte az öröme. Mit gondol, miért?
- Természetesnek tartom, hogy egy jó polgármester mindig többet akar annál, amennyit települése már elért. Egyetlen ország, egyetlen település lehetőségei sem végtelenek. A valóság az, hogy nem lehet mindent azonnal, egyszerre megvalósítani. Ennek belátása önmagában nem lehetne ok a totális elégedetlenségre. A Gyurcsány-show viszont minden eddiginél látványosabban és nagy számban dobta felszínre a szereptévesztő városvezető figuráját: a választók megbízták települése irányításával, ezt a pozícióját azonban inkább ugródeszkának tekinti nagypolitikai álmainak beteljesítéséhez. Egy jelenkori politikai szerencselovagnak pedig „hivatali” kötelessége mindent negatívan látni és láttatni.

- Ön 2010 óta a Pest megyei 6-os számú választókerület egyéni parlamenti képviselője. Háromszor kapott bizalmat az itt élők többségétől, jövő tavasszal negyedszer történhet meg ez. A korábbi voksolások számadatai igazolták eredményeit. 2022 tavaszán is bízhat ebben? Legyen szó Gödöllőről, a Galga-mentéről, és a választókörzet többi településéről.
- Három ciklus eredményei köteleznek. Számomra nem újdonság, hogy a sikerért nagyon meg kell dolgozni. Érzek magamban erőt a folytatáshoz és rendelkezésemre áll az ehhez szükséges támogatás, tapasztalat, helyismeret és kapcsolatrendszer. Rengeteg a tennivaló, ami felvillanyoz! Az egyik legnagyobb kihívás térségünk, s benne az egyes települések közúti közlekedésének problémáira megtalálni és megvalósítani a térségi szintű megoldást. Kicsit az előző kérdéshez visszatérve, hogy ilyen horderejű ügy megoldásához mennyire nem elegendő egy négyéves ciklus: idén tizenkilenc éve annak, hogy Veresegyházon először ültünk össze a Gödöllő és Vác közötti összes akkori polgármester társammal erről tárgyalni…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online