Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Előzze meg a dugulást otthonában!

2017-06-07 16:50:45

Aki találta már szemben magát a dugulásos problémákkal otthonában, az tudja, hogy egy kialakult dugulás elhárítása nem is olyan egyszerű. Pláne, ha annak kialakulását több tényező együttesen okozza. Éppen ezért a legfontosabb, hogy megelőzzük a dugulás kialakulását, hiszen ma már erre is számtalan módszer létezik.

Hogyan előzzük meg a dugulások kialakulását otthonunkban?
Ahhoz, hogy megelőzzük az eltömődések, dugulások kialakulását, nem árt tudnunk néhány tényt. A dugulások létrejötte ugyanis mindig visszavezethető arra, hogy olyan tárgyak kerülnek bele a lefolyókba, csövekbe, amik nem oda valók, és ezek tömítik el a csatornákat. Így, például, a fürdőszobai lefolyókba hajszálak, szőrök, szappan-, tusfürdő- és fogkrémmaradványok, a WC-be fültisztító pálcikák, nagy mennyiségű WC-papír, nedves törlőkendők, intimbetétek, míg a konyhai lefolyók legnagyobb problémáját a csövek falára lerakódott zsíros szennyeződések jelentik. Nem csak a lakáson belül keletkezhetnek azonban dugulások, hanem kertes házak esetében a csatornák kinti, föld alatti szakaszait is érdemes átvizsgálni, mert ott például a fák gyökérzete is okozhatja a szennyvíz lefolyásának szabad áramlását. A fentebb felsorolt, dugulást okozó körülmények mindegyike elkerülhető. Lássuk, hogyan!

A konyhai zsíros lerakódások ellen a legegyszerűbben forró vízzel védekezhetünk: ha havonta legalább egy alkalommal kétliternyi forró vizet öntünk a lefolyóba, már sokat tettünk a dugulás megakadályozásáért. Ugyanezt a célt szolgálja a zsírfogó néven elterjedt zsírelválasztó berendezés, ami segít a szennyvízből kiválasztani a zsíros szennyeződéseket. Ezt a berendezést elsősorban az éttermek használják, ám, ha valaki biztosra szeretne menni a dugulások elkerülésében, akkor otthon is hasznos berendezés ez. A forró víz vagy a zsírfogó alkalmazása mellett fontos arra is figyelnünk, hogy nagyobb ételmaradékok, csontdarabok ne kerüljenek bele a lefolyóba, hiszen ezek is okozói lehetnek egy későbbi dugulás kialakulásának.

A fürdőszobai dugulásokat szintén elkerülhetjük erre a célra rendszeresített szűrők alkalmazásával és a lefolyók rendszeres tisztításával, illetve azzal, ha megakadályozzuk, hogy olyan tárgyak kerüljenek a WC-be, amik nem oda valók.

A fák gyökérzetének csatornarendszerbe jutását nem egyszerű elkerülni, ám, ha tudjuk, hol halad a csatorna a föld alatt, akkor célszerű nem annak közelébe ültetni a fákat. A gyökérzet általi dugulás elhárítása talán az egyik legnehezebb feladata a duguláselhárítóknak, hiszen ilyenkor – megkeresve a dugulás helyét – a gyökér eltávolítása után az érintett csatornaszakasz teljes cseréjére is szükség lehet.

Mit tegyünk, ha már kialakult a dugulás?

A dugulás megszüntetésére léteznek házilagos módszerek, azonban ezek nem minden esetben hatásosak. Ha nem használnak, akkor mindenképpen duguláselhárításra lesz szükség.
A lefolyóba öntött szódabikarbóna és ecet, vagy sütőpor és ecet kombinációja hatásos lehet enyhébb dugulások megszüntetésében. Erre a célra jó szolgálatot tesznek még a trisó, a bórax is. Ezen szerek mindegyike környezetbarát szer, vagyis: alkalmazásukkal nem terheljük a környezetünket. Mielőtt erős vegyi anyagokhoz nyúlnánk, ezeket mindenképpen próbáljuk ki!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online