Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Veszélyekkel is járhat a vakáció

2016-06-12 16:15:50

A nyár a felhőtlen időtöltés évszaka, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez az időszak többszörösen hordozza magában a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul – osztotta meg szerkesztőségünkkel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által kiadott közleményt a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékese.

A nyári vakáció nem csak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermekünk felügyeletét nem tudjuk a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során csemeténk figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhat. A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a balesetek száma.

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívjuk fel ezekre és a következményeikre is a figyelmüket.
Erősítsük gyermekünkben a felelősségtudatot! Térjünk ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget!  Úgy tanítsuk meg a gyermekeket a biztonságra, hogy mi magunk jó példát mutatunk nekik.

Néhány jó tanács!
♦ Adódik úgy, hogy amíg a szülő dolgozik, addig a gyermek a játszótérre, barátokhoz vagy ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljük át közösen gyermekünkkel, hogy csak a korábban megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját mi határozzuk meg.
♦ Amennyiben gyalogosan vagy kerékpárral közlekedik gyermekünk, ne feledjük vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását.
♦ Kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával viseljen védőfelszerelést, bukósisakot.
♦ Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy idegenekkel szemben legyen körültekintő, bizalmatlan és tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna vagy adni szeretne neki valamit.
♦ Tudatosítsuk benne, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.
♦ Otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljünk a gyermekünknek a villamos berendezések szakszerű használatáról.
♦ Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.
♦ Tanítsuk meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre. (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul.

Közösen beszéljük meg ki az a személy a lakókörnyezetünkben, akihez baj, illetve veszély esetén fordulhat. Tanítsuk meg neki a fontosabb telefonszámokat, amikre veszélyhelyzetben szüksége lehet: mentők 104 • rendőrség 107 • tűzoltóság 105 • segélyhívó 112


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online