Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egy óra „elveszik” az életünkből

2016-03-26 12:58:19

Az előttünk álló húsvéti hétvégén, március 26-áról (szombat) március 27-ére (vasárnap) virradó éjjel térünk át a nyári időszámításra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vasárnap éjjel 2 órakor a mutatókat egy órával előre, azaz: hajnali 3 órára kell állítani.
A nyári időszámításra történő átállás kétségtelen hátránya, hogy egy óra eltűnik az életünkből, azonban előnyeként emlegetik, hogy a nappalok jobban egybeesnek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tíz óráig tart.

A mutatók évente kétszeri tekergetését 40 évvel ezelőtt a franciák kezdeményezték, de Magyarországon csak 1980 óta alkalmazzák a módszert, amit az Európai Unió tagállamainak előírásaihoz igazított kormányrendelet szabályoz hazánkban. Eszerint a nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Az itt elérhető világtérképen látszik, hogy melyek azok az országok, akik élnek a nyári és a téli időszámítás használatának lehetőségével. A sötétebb kékkel jelöltek igen, a világosabb kékkel jelöltek már nem, a sárgával jelöltek pedig nem is alkalmazták.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online