Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tavaly sem tudott szabadulni a veszteségtől a gödöllői szállodacég

2014-05-15 11:31:24

A gödöllői önkormányzat által alapított vagy tulajdonolt hat gazdasági társaság közül négy zárta nyereséggel a 2013-as esztendőt. A tavalyi gazdálkodás folyamán negatív egyenleget produkált cégek közül a rezsicsökkentésből eredő bevételkiesést ellensúlyozni képtelen Távhő Kft. halmozta fel a legtöbb veszteséget, nem sokkal „túlszárnyalva” az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt-t.

A tavaly bruttó 615,6 millió forintos önkormányzati támogatásban részesített VÜSZI Kft. mintegy 16,8 millió forintos mérleg szerinti – szoftver- és hardver-fejlesztésre fordítható – nyereséggel zárta 2013-as évet. Mindezt úgy, hogy a társaság által elvégzett közhasznú tevékenység szaldója 6,4 millió forintos negatívum lett, ám a vállalkozási tevékenységből közel 23,3 millió forintos pozitívum keletkezett.

Ugyancsak sikeres éven van túl a gödöllői közétkeztetés vezető vállalkozása, a Kalória Kft., hiszen a cég 12,4 millió forintos mérleg szerinti – eredménytartalékba helyezendő – nyereséggel tudta le az elmúlt esztendőt. A közhasznú tevékenység 3,8 millió forintos többletét a vállalkozási tevékenység csaknem 8,6 millió forintos plusszal toldotta meg.

Gazdasági szempontból nagyot fordult a világ a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft-vel, hiszen a 2012-ben termelt valamivel több mint 10 millió forintos veszteségből 2013-ra 24,5 millió forintos mérleg szerinti nyereség lett, ami a közhasznú tevékenység közel 18,8 millió forintos és a vállalkozási tevékenység 5,7 millió forintos mértékéből tevődik össze.

Az önkormányzati alapítású gödöllői gazdasági társaságok közül a Piac Kft. – a városi költségvetésbe befizetett 3 millió forintos osztalék felett – 8,8 millió forintos, döntően felújításokra felhasználható nyereséggel teljesítette az elmúlt esztendőt, míg a Távhő Kft. 25,1 millió forintos – az előzetesen kalkuláltnál több mint 3 millió forinttal kevesebb – negatívumot produkált, aminek kialakulásában jelentős szerepet játszott, hogy a társaság nem kapott kompenzációt a rezsicsökkentésből eredő bevételkiesésre.

Annak ellenére, hogy tavaly év elején, az üzleti terv elfogadásakor az akkori illetékesek még bizakodóak voltak, hogy az Erzsébet királyné Szállodát működtető G-Magistratus Zrt. 2013-ban pár tízezer forintos nyereséggel zárja az évet, némiképp csalódásként fogható fel, hogy a cég – a megnövekedett amortizációs költségeknek is köszönhetően – közel 22,2 millió forintos veszteséget realizált az elmúlt esztendőben. Az üzemeltetési eredmény – a 2012-es arányszámot egy százalékkal meghaladó 35,25%-os átlagos foglaltság mellett – 2013-ban mintegy 3 millió forinttal maradt el a tervezettől. Ennek oka részben az üzlethelyiségek kiadásából remélt bevétel csökkenésében, részben pedig a költségek növekedésében keresendő.
Mivel közpénzt is érintő kérdésről van szó, érdemes megjegyezni, hogy a G-Magistratus Zrt. gazdálkodásának vesztesége 2012-ben 93,8 millió forintos nagyságrendre rúgott. Ehhez képest előrelépés a 2013-as mutató. De! A tárgyilagosság kedvéért meg kell említeni, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló gödöllői önkormányzat – 2012-höz képest – tavaly nettó 91 millió forinttal kevesebb bérleti díjat kért a zrt-től.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online