Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit kezdjünk a hulladék ágakkal?

2024-07-10 10:38:45

Régen az emberek vagy eltüzelték vagy elkomposztálták az elszáradt ágakat. Mostanában azonban szigorú előírások vannak a tűzgyújtásra vonatkozólag, és vélhetően a szomszédok sem díjazzák, ha hatalmas tüzet rakunk. Ez érthető, hiszen a füst mellett számolni kell a tűz terjedésének kockázatával is, ami a különféle ingatlanokat, valamint a bennük tartózkodókat is veszélyeztetheti.

Szóba jöhet még a faágak felaprítása. Egy masszív aprítógép azonban, ami különböző vastagságú és szárazságú ágakkal is el tud bánni, bizony nem olcsó mulatság. A bérlés bonyodalmas, hiszen hozni, vinni kell a gépet. Ha nem feltétlenül az ágak megsemmisítésében, ledarálásában gondolkozunk, akkor fel is használhatjuk őket úgy, ahogyan azt blogjában a Csodakertész Barna Faiskola javasolja.

Építsünk térelválasztót vagy kerítést az ágakból!
Amennyiben rendelkezünk veteményeskerttel, gyümölcsössel, akkor számíthatunk az őzek és más hívatlan látogatók felbukkanására. Ezek az állatok komoly károkat tudnak okozni a kertben, kivéve persze, ha meggátoljuk a bejutásukat.

Az elszáradt, letört ágakból sövényt építhetünk a védeni kívánt növények köré. Bár, kétségkívül nem nyújt olyan szép látványt, mint egy örökzöld sövény vagy egy ízlésesen megépített kerítés, a funkcióját ellátja.

Ha egy fokkal szebb megoldást szeretnénk választani, akkor földbe ásott karók vagy oszlopok közé célszerű felhalmozni az ágakat. Ez az úgynevezett benjes vagy holtfasövény. Ez a változat rendezett összhatást kelt, mint a halomba rakott rőzsék.

Milyen előnyei vannak a hulladékfából épített sövénynek?
Túl azon, hogy ez egy kifejezetten környezetbarát megoldás, búvóhelyül szolgálhat a kisebb emlősök számára, mint amilyen a sündisznó vagy a cickány. Ezenfelül több madárfajnak is élőhelyéül funkcionálhat egy ágakból létesített sövény, ilyen – többek között – a feketerigó, az ökörszem és a vörösbegy. Ezek az állatok az ágak sűrűjében raknak ugyanis fészket.

Mindezeken felül gigantikus rovarhotelként működhet, ahol otthonra, táplálkozóhelyre lelhetnek még a méhek és a darazsak is. Ezek az élőlények a korhadó fában alakítják ki élőhelyüket. És akkor a békákról, gyíkokról még nem is beszéltünk.


Nem kell vele sokat törődni
A hulladékfából épített sövény az idő múlásával szép lassan korhad, tömörödik. Idővel tehát új ágakat kell helyeznünk rá, ha szeretnénk megtartani az eredeti magasságát. A szél biztosan fog magokat hordani a komposztálódó ágak közé, amelyek kicsírázva élővé tehetik a kerítést.

Ami bizonyos, hogy ha ilyen kerítést vagy térelválasztót létesítünk, akkor nem kell bajlódnunk a festésével, öntözésével, nyírásával. Sok időt megtakaríthatunk, sőt, még pénzt is, hiszen nem kell festéket vásárolnunk, öntözővízre költenünk, vagy megbíznunk egy céget, hogy szállítsa el a szükségtelennek nyilvánított ágakat. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online