Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Választás 2024: mi zajlik a belvárosi-palotakerti körzet színfalai mögött?

2024-05-30 13:44:38

Május 6-án nyilvánvalóvá vált, hogy Gödöllőn három polgármester-jelöltre és 50 körzeti kandidálóra lehet voksolni Gödöllőn. A tíz egyéni körzetből nyolc olyan van, ahol öten-öten aspirálnak a választók voksaira, egyben (VI.) négyen, egyben (I.) pedig hatan szállnak harcba az adott városrész mandátumáért.

Az előbbi esetben az ősz folyamán a Palotakerttel kiegészült belvárosi, VI-os számot viselő körzetről van szó, ahol négy jelölőszervezet delegált indulót, akik közül – a DK kivételével – három polgármester-jelöltet is állított.
Sajnálatos módon a sors kegyetlensége közbeszólt, hiszen a Gödöllői Lokálpatrióta Klub (GLK) színeiben mandátumának megvédésére készülő Pelyhe József március 26-án váratlanul elhunyt. A jelölőszervezet a tragédiát követően nem sokkal úgy döntött, hogy Gémesi György polgármester és polgármester-jelölt lesz az, akit a GLK jelöl a szóban forgó körzetben. Az a Gémesi György, aki eddig egyetlen választáson sem volt körzeti jelölt, mi több, jelölőszervezete kompenzációs listáján sem szerepelt a neve (ez most is így van).

A nem várt változás a körzet további három jelöltjére is hatással lehetett. Összeállításunkban azt kíséreltük meg feltérképezni, hogy miként vélekednek a kényszerű jelöltcseréről. Mi a véleményük: ésszerű vagy inkább érzelmi döntés volt? Továbbá: változott-e az eredetileg eltervezett kampánystratégiájuk attól, hogy a Gödöllőn 34 éve regnáló polgármester, Gémesi György a riválisuk a körzetben? Íme, a – szavazólapon szereplő sorrend alapján rangsorolt – válaszok:

Goletsas Richárd
(Demokratikus Koalíció):
- Úgy hiszem, hogy Gémesi György jelöltté válása a 6-os körzetben érzelmi alapú, illetve ésszerű is volt. Ésszerű azért volt, mert, ha nem lokálpatriótást indítanak, akkor – mivel nem ismernék sokan az új jelöltet – valószínűleg a biztos veszteségbe küldenék őt.
Személy szerint az én stratégiám nem változott amiatt, mert Gémesi György indul velem szemben. Úgy gondolom, eddig csak azért tudott győzni Gödöllőn, mert egy mini autokratikus rendszert épített ki a városban. Erre példa, hogy a Gödöllő nevezetű Facebook-csoportba, ha Gémesi úr feltölt valamit a politikával kapcsolatban, akkor azt hagyják, viszont, ha ezt én próbálom meg, akkor meg azonnal törlik azt. Hát, ez szerintem nevetséges, illetve elfogadhatatlan viselkedés! Én viszont egy fiatal, lelkes politikus vagyok, akit ilyen mutatványokkal nem nagyon lehet megfélemlíteni! A stratégiám ugyanaz, ami eddig volt. Vissza kell vinnünk Gödöllőt Európába! Egy demokratikus, közösséget építő, és nem romboló várost szeretnénk! Bár, a mi pártunk nem adott a gödöllői jelöltjeinknek kampánypénzt, éppen ezért nehezítettek még jobban a körülmények! Én viszont nem fogom feladni a céljaimat, mert igenis Gödöllőnek változás kell, és minél hamarabb! Ezt a változást ne a Fidesztől, és ne is a Lokálpatriótásoktól várjuk szerintem, hanem a valódi baloldali demokratáktól!

Samu Zoltán
(GDL Pelikán Szövetségben a városért Egyesület).
- Nem foglalkozom ezzel és nem is érdekel, hogy érzelmi vagy ésszerű döntés volt-e a kihívó részéről. Engem szakmai kompetencia mentén és a 6. számú választókörzet lakosságának képviseletére kért fel Kolozs Csaba polgármester-jelölt úr, így azóta is a lakossággal beszélgetek és elmondom: számunkra csak az a fontos, hogy jó irányba kerüljön Gödöllő és az érzelmi döntés helyett a város fejlődésére szavazzon.
Nincs semmilyen kampánystratégia, mert – mint a GDL Pelikán minden képviselőjelöltje – én is a lakosság által megfogalmazott kérések alapján összeállított 13+1 programpontra kérem a belvárosban és Palotakerten élő gödöllőiek támogatását. Ez akkor sem változik, ha a jelenlegi polgármester a riválisom, mert ez nem stratégia kérdése, hanem a gödöllőiekkel kötött szövetségre kért támogatás. Én bízom az emberek józan ítélőképességében és tudatos döntéshozatalában.

Dr. Varga Zoltán
(Tisztesség-Emberség Városvédő Egyesület):
- Talán egyik sem. Inkább kényszerűnek nevezném a sajnálatos tragédia miatt. Más kérdés, hogy a történtek után feltehetőleg nem volt elég „mély” a személyi bázis, ahonnan lehetett volna meríteni.
A második kérdés kapcsán annyit szeretnék megjegyezni, hogy számomra inkább nagyobb motivációt és kihívást jelent egy olyan várospolitikai rivális, aki több mint három évtized alatt eddig egyetlen egyszer sem esedezett körzeti jelöltként a szavazatokért.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online