Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kizárólag éjszaka fáj a hátad? Íme, mit jelezhet!

2024-05-27 11:05:20

testtartást, a fizikai aktivitás mértékét, az életkort, és a testsúlyt. De bizonyos hátfájás nem nappal jelentkezik, hanem éjszaka. Te is felriadtál már éjszaka hátfájás miatt? Reggel érezted úgy, hogy merev a hátad, és alig tudsz kikelni az ágyból? Nos, a matrac, amelyen alszol, lehet a hibás, valamint olyan állapotok, mint a gerincszűkület, gerincferdülés, vesekő, amiben a gyógytorna Budaörs klinikája is segíteni tud.

Miért fájhat a hátad éjszaka?

Az alvás közben felvett testtartás miatt
Bizonyos alvás közben felvett pozíciók fokozott nyomást gyakorolnak az ágyéki területre. Például a hason alvás különösen ellenjavallt olyan emberek számára, akik napközben is szenvednek hátfájástól, vagy azért, mert olyan munkájuk van, ami miatt egész nap a számítógép előtt ülnek, vagy azért, mert túl sok fizikai erőfeszítést végeznek.

A matrac, amin alszol
Sok beteg nem veszi észre, hogy az éjszakai hátfájásának oka éppen az az ágy, amelyben alszik, és félve jön orvoshoz, mert azt gondolja, hogy súlyos egészségügyi problémái vannak. Tehát, ha különösen éjszaka fáj a hátad, akkor a matracra is kezdhetsz gyanakodni. Próbáld meg a matracot keményebbre cserélni, ha viszont rendkívül kemény az ágy, ahol alszol, akkor mellkasi vagy hátfájással is ébredhetsz.

Gerincszűkület vagy scoliosis
Ha fekvéssel összefüggő hátfájásod van, az lehet gerincprobléma, amely a mellkasba sugárzik, vagy a gerinc egyéb szerkezeti problémáira utal. Az ilyen állapotokban szenvedő betegek alvás közbeni fájdalom fokozódását észlelhetik, különösen, ha helytelen testtartásban alszanak, vagy ha nem megfelelő a matracuk.

Bechterew-kór
A hátfájás, amely az éjszaka második felében felébreszt, egyike annak a számos kulcsfontosságú jelnek, amely arra utal, hogy gyulladásos fájdalomról van szó, amelyet egy olyan betegség is okozhat, mint a spondylitis ankylopoetica. Ennek kezelése már szakemberrel történik, legjobb esetben fizikoterápiás vagy fizioterápiás foglalkozások formájában.

Vesekövek
Mivel a vesekövek a húgyutak mentén mozognak, hogy eltávolítsák, éjszaka hátfájást is okozhatnak. A fájdalom nem állandó, mint a más okból eredő derékfájás esetén, hanem jön és elmúlik. Néha éjszaka is megjelenhetnek, amikor hosszú ideig ugyanabban a helyzetben maradsz. Ha gyakori vizelési ingert, hányingert, hányást vagy hidegrázást tapasztalsz, akkor veseköved lehet.


Refluxbetegség
A savas refluxot fekvés is stimulálhatja, különösen, ha késő este ettél, vagy ha olyan ételt fogyasztottál, amelyet reflux esetén kerülni kell, vagy ha lefekvés előtt alkoholt ittál.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni, ha éjszaka fáj a hátad?
Tehát az éjszaka fellépő vagy súlyosbodó hátfájásnak számos oka lehet, amelyek közül néhány ártalmatlan, míg mások életveszélyesek is lehetnek. Ezért érdemes orvoshoz fordulnod, ha éjszaka hátfájdalmai vannak, amelyek nem múlnak el néhány nap alatt, és nem a rossz matrac vagy a nem hasznos testhelyzetben való alvás okozza. Így időben megkapod a helyes diagnózist, és az orvos/terapeuta megadja számodra a szükséges ajánlásokat a fájdalmak enyhítésére, illetve megelőzésére. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online