Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A látogatók visszaépítésén (is) fáradoznak a gödöllői könyvtárban és a múzeumban

2024-04-09 11:38:18

A megszokott márciusi dátum helyett, idén áprilisban került terítékre a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, illetve a Gödöllői Városi Múzeum előző évi tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény aktuális, jelen esetben a 2024-es esztendőre vonatkozó munkaterve is.

Mindkét közművelődési intézmény korlátozott nyitvatartási lehetőséggel terhelt esztendőn van túl az energiaválság okozta költségnövekedés mérséklése miatt. Ennek ellenére a szakmai munka, a folyamatosan megújuló szolgáltatások biztosítása és a programok szervezése nem torpant meg egyik intézményben sem, mi több, azok – sokak megelégedésére – magas színvonalát az idei évben is meg kívánják őrizni, ha lehet, a múzeum- és könyvtárlátogatók igényeit szem előtt tartva, emelni.

A könyvtár március 16-tól december 20-ig lehetett nyitva. A 268 nap alatt fő cél volt a látogatók „visszacsábítása”. Ezen időszak alatt több mint 700 rendezvény bonyolítottak le a Dózsa György úti közművelődési intézmény falai között, miközben a látogatók száma megközelítette a 100 ezer főt. Örömteli tendencia, hogy az adatok lassan megközelítik a 2019-es mutatókat.
A könyvtárban tavaly kiemelt projektnek számítottak a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódott programok, események. Ráadásul, a szakmai sikerek sem maradtak el, mivel a Könyvtárak Nemzetközi Szövetsége (IFLA) marketing pályázatán a legjobb 10 kandidálás közé jutott a 20 év 20 ajándék elnevezésű, az új könyvtárépület két évtizedes múltjára emlékező, valamint a közösség visszaépítését célzó programsorozat.

A Hamvay-kúria épületében található városi múzeum látogatószáma az elmúlt évben a nyitva tartás ideje alatt 6.699 fő volt (2.505 diák és 887 óvodás). Ez a szám – az energiára kifizetett kiadások kímélése érdekében bevezetett korlátozást figyelembe véve – a pandémia előtti évek mértékét adja.
A gödöllői múzeum legjelentősebb attrakciója tavaly az április 29-én megnyitott Gödöllő a frontvonalban című időszaki, idén november 30-ig megtekinthető kiállítás, ami a település a második világháborúban lejátszódott történetét mutatja be.
Említést érdemel még a tudományos tevékenység (publikációk, kutatások), ami rendkívül fontos, annak ellenére, hogy a múzeumi munkának sosem a látványos oldala. Emellett a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel kialakított jó kapcsolat kialakítása és fenntartása is lényeges, miként az is, hogy továbbra is rendkívül népszerűek a múzeumpedagógiai foglalkozások az óvodások és a kisiskolások körében.

A gödöllői múzeummal kapcsolatos az a hír, miszerint: az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz a helyi közgyűjtemény részleges felújításának II. ütemére. Az előzetes költségbecslés alapján 22,1 millió forintos kiadással járó rekonstrukció a vizesedés miatti falszigetelés elvégeztetésére vonatkozik. Sikeres kandidálás esetén legfeljebb 10 millió forintos pályázati forrás nyerhető el, a fennmaradó 12,1 millió forintos önrészt a városi költségvetés általános tartalékának terhére tervezik biztosítani.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online