Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szakrendelő-államosítás: a gödöllői intézmény egyszer már megmenekült

2024-02-09 11:51:22

Szinte napra pontosan 11 éve, 2013. február 5-én Gémesi György polgármester megbeszélést tartott a Szabadság téri II-es számú rendelőintézet nagytermében, hogy tájékoztassa a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ dolgozóit arról a döntésértékű javaslatról, miszerint: a városi önkormányzat a jövőben nem vállalja a település és a környék járóbeteg-szakellátásában meghatározó szerepet betöltő intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatok ellátását. Akkor úgy volt, hogy a Petőfi Sándor utcai szakrendelő 2013 májusától állami tulajdonba kerül, és fenntartója a korábban elfogadott jogszabály alapján a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) lesz.

A bejelentés alaposan felkorbácsolta a dolgozói kedélyeket, akik tiltakozásukat fejezték ki a tervezett döntés ellen. Ennek (is) volt betudható, hogy a képviselőtestület tagjai 2013. február 14-i ülésükön olyan határozati javaslatot fogadtak el, miszerint: a gödöllői önkormányzat 2013. április 30-át követően, határozott ideig, 2014. december 31-ig folytatja a járóbeteg-szakellátási feladat ellátását.
Azóta kiderült, hogy a határozott időből – miután az önkormányzat nem kezdeményezte a fenntartói kötelezettségek átadását az államnak – határozatlan idő lett, ami napjainkban is az jelenti, hogy a Tormay fenntartója a gödöllői önkormányzat.

A városvezetés a tavalyi évig nem kényeztette el működési támogatással az intézményt, 2023-ban azonban – két részletben – összesen 35 millió forintos dotációt biztosított, mint fenntartó. Hogy idén ez az összeg milyen nagyságrendű lesz, előreláthatólag a városi költségvetés február 22-én tervezett elfogadásakor kiderül.
Egy korábbi, hírportálunknak adott interjúban dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója kifejtette, hogy 2024-ben akár a 100 millió forintot is elérheti a gödöllői egészségügyi központ működtetésének támogatási igénye.

Gémesi György, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a szervezet február 7-i ülésén úgy fogalmazott, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását az önkormányzati szövetség illetékesei nem támogatták.

Egyelőre maradjunk annyiban: úgy tűnik, 11 év alatt nagyot fordult a világ… …amiben bizonyára közrejátszik a választási kampányidőszak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online