Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A jégkaparó helyes használata

2023-12-22 10:20:47

Nem mindenki számára adottak a körülmények, hogy négykerekű kedvencét száraz, fagytól védett helyen tárolja. A téli időjárás beköszöntével sokunk számára ismerős a reggeli jégréteggel díszített szélvédő. Igen, díszített, néha még jégvirágok is vannak rajta.

Rá kell szánni az időt
Ilyenkor persze iskolába és munkába igyekszünk, de valahogy soha nem számítjuk bele a jégmentesítéshez szükséges időt. Ebből lesz a kapkodás és a klasszikus „Elég ez a kis négyzet, ezen is kilátok” gondolattal társított elindulás.

Ha nem rendelkezünk garázzsal vagy kocsibeállóval, a legfőbb eszközünk a FilterABC kínálatában is szereplő jégkaparó lesz. Meglepő lehet a kijelentés, de kevesen tudják, pontosan hogyan is kell használni.

Jégkaparóval lépésről lépésre
Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat és nem mellékesen a sorrendet is betartjuk, akkor garantáltan biztonságosan tudunk elindulni az autónkkal. Mi több, az üvegfelületek karcmentessége is sokáig kitart majd.

• SOHA ne essünk neki egyből a jégkaparóval a lefagyott jégnek. Ezzel komoly karcolásokat is okozhatunk.
• Indítsuk be gépkocsinkat és a levegőt kizárólag a szélvédőre irányítsuk, nem az utastér felfűtése a célunk.
• Elég egy-két percet várni, ezalatt a jég alsó fele pont olvad annyit, hogy könnyebb dolgunk legyen.
• Minden használat előtt vegyük szemügyre a jégkaparót. Ne legyenek rajta kicsorbult részek és teljesen tisztának kell lennie. A szennyeződés is megsértheti az üveget.
• Most jön talán a legnagyobb meglepetés. Hogyan mozgassuk a jégkaparót? Szinte hallani a választ, határozott egyenes mozdulatokkal, ugye? Pedig nem. Akkor járunk el helyesen, ha körkörös mozgással állunk neki, így sokkal hatékonyabban távolítjuk el a jeget a szélvédőről.
• Sietünk, minél hamarabb akarunk végezni, ennek ellenére SOHA ne alkalmazzunk túlzott erőt. Lehet, hogy gyorsabban végzünk, de így a karcolásokat, sőt, szélsőséges esetben akár a üveg megrepedését kockáztatjuk. Próbáljunk arra koncentrálni, hogy a jégkaparó toló (és nem véső) mozdulatokkal végezze feladatát.


A jégkaparók fajtái
Nehéz igazságot tenni, hogy melyik a legjobb vagy a leghatékonyabb jégkaparó, ha létezik egyáltalán ilyen. Nem árt észben tartani, hogy a különböző méretek és kialakítások nem véletlenek.

• Kisméretű jégkaparó: télen akár a táskánkban is tarthatjuk, de a kesztyűtartóban is jó helyen van. Kompakt jellegénél fogva bárhova befér.
• Nagyméretű jégkaparó: ez nem az a rakjuk zsebre típus, általában hosszabb nyél is tartozik hozzá. Széles autóhoz nagy szélvédő jár, ember legyen a talpán, aki puszta kézzel beér a közepéig. A nyél segítségével könnyedén teljesítjük ezt a kihívást is.
• Kesztyűs jégkaparó: lényegében olyan, mintha kesztyűben söpörnénk a havat, csak ez mindig kéznél van.
• Itt említhetjük meg a hóseprűt vagy a hóseprűvel kombinált jégkaparót. A sörték finomabbak, hogy ne tegyen kárt az üvegben, de elég erősek ahhoz, hogy az éjszaka leple alatt lehullott hóréteget eltávolítsuk.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk a szélvédő jégmentesítése még kedvenc hobbinkká is kinőheti magát. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online