Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen kutyát válasszak, ha lakásban akarom tartani?

2023-12-10 10:14:42

Egy kutya képes bearanyozni a mindennapjaidat, és általa egy olyan társsal, családtaggal gazdagodsz, aki feltétel nélkül, hűségesen szeret. S bár a kutyák többsége egy kertes házban érzi a legjobban magát, de egy lakásban is lehet biztosítani számára az ideális életkörülményeket.

Persze, ez attól is függ, hogy milyen fajtáról van szó, hiszen nem mindegyik viseli jól a szűk mozgásteret. Egy dolog azonban közös: bármilyen típusú kedvencet is választasz (még ha keveréket is), akkor is nagyon fontos a megfelelő étrend.

Ma már szerencsére lassan kikopik a régi beidegződés, miszerint „a kutyát háztartási maradékkal kell etetni”, és a gazdik többsége teljes értékű eledellel, például a Petgurunál is kapható Brit tápokkal táplálja kedvencét.

De most térjünk rá konkrétan arra, hogy hogyan válassz kutyát, ha lakásban akarod tartani.

Melyek az általános kritériumok?
Elöljáróban annyit, hogy itt nincsenek kőbe vésett szabályok, hisz láttunk már mindenféle kutyát lakásban élni, de ha tényleg olyan fajtát keresel, akinek ideális ez a közeg, és te is jól jársz vele, akkor vedd figyelembe az alábbiakat:

• Elég neki napi 3-4 kisebb (nagyjából fél órás) séta, ezalatt kimozogja magát.
• Nem nyáladzik.
• Nem okoz neki gondot, ha a nap egy részében egyedül van.
• Alapvetően elegendő mozgásteret biztosít neki egy átlagos méretű lakás.
• A bundája könnyen karbantartható, nem kell attól félni, hogy az egész lakást elborítja a kutyaszőr.

És ezek után most nézzünk is pár konkrét példát, hogy milyen fajták felelnek meg ezeknek a feltételeknek!

Kistestű kutyák
Kezdjük talán velük a sort, hiszen az emberek többségénél a „szobakutya” automatikusan az apróbb testalkatú ebeket jelenti, akiknek a súlya 1-10 kg között van.

A Yorkshire terrier, avagy „Yorkie” egy tipikusan ilyen kutya, aki terrier mivolta ellenére nem annyira hiperaktív, így lakásban is tartható. Ráadásul, a szőre sem hullik, viszont rendszeresen látogatni kell vele a kozmetikust.

Az uszkár szintén népszerű városi kutya, de mivel mostanában nagy irántuk a kereslet, ezért a tenyésztőknél hosszú várólisták alakultak ki, ezzel mindenképp számolj. Ugye te sem vásárolnál szaporítótól?!

A Pomerániai törpe spicc viszont egy igazi szőrgolyó, hosszú, elegáns bundával, és cuki, rókaszerű pofival. Nagyon bájos, de rendkívül aktív és a hangját is gyakran hallatja.

A Bichon Havanese is kiváló választás, amennyiben nem zavar, hogy kedvenced árnyékként követ majd mindenhová, mert ők bizony nagyon ragaszkodóak.


Nagyobb testű kutyák
A Magyar vagy Angol agár bár híres a gyorsaságáról, de amikor épp nem üldöz semmit, akkor egy kényes, fázós és bizony lusta kutyus is, aki imád bent a meleg szobában a pihe-puha fekhelyén heverészni.

A Staffordshire terrier bár a köztudatban harci kutyaként él, de megfelelő gazdi mellett remek családi kedvenc válhat belőle, aki egy lakásban is kényelmesen éldegél.

A Magyar vizsláról talán nem gondolnánk, hogy jó szobakutya lenne, de nem bírja jól a hideget és nagyon ragaszkodó, ezért ha gondoskodsz a kellő mennyiségű mozgásról, akkor lakásban is tarthatod. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online