Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az előre csomagolt húsok titkai

2023-11-15 11:49:28

A hivatalos statisztikai adatok szerint mi magyarok legjobban a baromfi és a sertéshúst kedveljük. Az előre csomagolt húsok egyre népszerűbbek hazánkban. Egyre többen választják az előre csomagolt húsokat, mert a terméket a vásárlók jobban szemügyre tudják venni, könnyen kezelhetők és tárolhatók, praktikus a csomagolásuk.

Milyen módszerekkel tudják az előre csomagolt húsok romlását megakadályozni?
Az előre csomagolt húsokat jellemzően védőgázas vagy vákuumos csomagolással forgalmazzák.

Mi a jellemző a védőgázas csomagolásra?
A védőgáztól nem kell félni, az élelmiszeriparban ez teljesen bevett és kiválóan működő csomagolási mód. A védőgáz egy speciális gázkeverék, valójában a levegőben található természetes, szagtalan és íztelen összetevőket tartalmaz.

Jellemzően:
- szén-dioxidot, ami a kórokozók elszaporodását akadályozza meg,
- nitrogént, amely az oxidálódást akadályozza meg az oxigéntartalom csökkentésével,
- oxigént, amivel a húsok friss vöröses színe megmarad.

Az sem elvetendő szempont, hogy a speciális csomagolásban a termékek hosszabb ideig megőrzik frissességüket és eltarthatóságukat, ami a csomagolás pontosan látható. A védőgáz gátolja a csíraképződést, de a hús zamatát nem befolyásolja közvetlenül, így a higiéniához is hozzájárul és nem jelent egészségügyi kockázatot. A védőgázban kedvezőtlen a közeg a csíraképződéshez. A minőség megőrzési vagy fogyaszthatósági időn belül a védőgáz okozhat némi idegen szagot, de a szellőztetéssel ez teljesen megszűnik.

Mennyiben más a vákuumos csomagolás, mint a védőgázas?
A vákuumcsomagolás esetében a hús közvetlen közeléből távolítják el a levegőt. Ebben az esetben a csíraképződést a levegő teljes hiánya biztosítja. Természetesen, ehhez az szükséges, hogy a megbízható vákuumcsomagolók ipari felhasználásra tervezve végezzék el a vákuumcsomagolást.

Az egyik gyakori probléma, hogy a vásárlók az előrecsomagolt húsokat kevésbé frissnek tartják, pedig ez egyáltalán nem így van, hiszen a beszállítók naponta friss húst szállítanak a logisztikai raktárakba. Onnan az áru még aznap vagy másnap reggel az üzletekbe kerül.
A húsokat független akkreditált intézetek rendszeresen vizsgálják, hogy minden élelmiszer-biztonsági feltételnek megfeleljenek.

Jónevű séfek szerint érdemes átszellőztetni a húst, amikor a dobozból kivesszük, konyha-hőmérsékleten durván egy óra alatt kiszellőzik. A dobozok aljában lévő nedvszívó fólia funkciója, hogy a hús levét magába szívja, így nem kell tartani tőle. A vásárlók kifejezetten kedvelik az előre csomagolt húsokat, hiszen olyan hústerméket választanak közvetlenül a hűtőből, amilyen éppen megtetszik, így ez a megoldás még az eladott mennyiség növekedésében is megmutatkozhat.


Összegezve
Az előre csomagolt húsok titka az eljárásban rejlik, amivel a csíraképződést megakadályozzák. Mindegy, hogy védőgázzal vagy a vákuummal végzik ezt a tevékenységet a lényeg, hogy a becsomagolt hús a fogyaszthatósági időn belül friss és egészséges színű maradjon és az élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfeleljen. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online