Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Surányi Balázs, a gödöllői motoros-tehetség jó úton halad álma, a világbajnoki cím felé

2023-09-26 10:32:44

Surányi Balázsról, a Hungarian Racing Engineering Team motorversenyzőjéről már közel kilenc esztendővel ezelőtt sejteni lehetett, hogy nagy jövő állhat előtte. A most 17 és fél éves gödöllői srác öt évvel ezelőtt megszerezte első bajnoki címét, majd egyre több tudást magába szívva és temérdek tapasztalatot gyűjtve, idén pazar szezont zárt.

Balázs felkészítését Kuncz Richárd motoros edző, Máriás Bence Dániel személyi edző és édesapja, Surányi Zoltán végzik. A közös munka eredményeként a Balu becenévre hallgató tehetség tavalyi eredményességét, a Supermoto magyar bajnoki címet a Gödöllői Sport Közalapítvány is elismerte, hiszen májusban átvehette a nem olimpiai sportágak egyéni utánpótlás kategóriája második helyezettjének járó díjat.

Hogy jövőre milyen elismerést kap a várostól, egyelőre nem tudni. Annyi azonban biztos, hogy Balázs 2023-ban dupla Supermoto juniorbajnoki címet szerzett, miután az osztrák és a cseh versenysorozatokon sem talált legyőzőre. Emellett a gödöllői tinédzser idén többször is belekóstolt a Supermoto GP világába, ahol sok hasznos tapasztalattal lett gazdagabb.

Balázst arra kértük, értékelje az idei évadot, és mondjon néhány szót arról, hogy milyen tervei vannak a következő esztendőre, illetve mi az a legfőbb cél, amit pályafutása során mindenképpen szeretne elérni. Íme, a 198-as rajtszámmal száguldó gödöllői srác válasza:
- Az idei szezon célja elsősorban a dobogós hely elérése volt, a cseh- és az osztrák bajnokságban egyaránt. Az első versenyhétvégén ezt messze túlszárnyaltuk, hiszen nagy fölénnyel győzedelmeskedtem és ez a cseh versenysorozatban ki is tartott egészen a szezon végéig, ami azt jelenti, hogy mind a 12 futamot megnyertem. Az osztrák sorozatban néhány helyszínen kellett küzdenem a győzelemért, viszont a 10 versenyből 6 esetben elsőként intettek le a kockás zászlóval.

- Az előzetes várakozáshoz képest mennyire volt meglepetés ez a kiváló szereplés?
- Őszintén megvallom, nem csak a támogatóimat, hanem magamat is megleptem, mivel tavalyhoz képest mérföldekkel jobbak lettünk, úgy, hogy ugyanazok a pilóták indultak ezekben a kategóriákban. Hozzá kell azonban tenni, hogy a HMA Academy tagjaként, a KTM Centrum, a Healtech, a CN91, a Max Axis, magánszemélyek közül pedig Maróthi Krisztián és Csík Gábor segítségével nagyszerű technikával versenyezhettem, amit innen is szeretnék megköszönni nekik.

- Ebben az évben is belekóstolhattál a világbajnokság légkörébe is, ami alig 18 évesen nem mindennapi kihívás.
- Igen, indultam a világbajnokságon, idén is a legfiatalabbként. Tavalyhoz képest jelentősen jobbak lettünk, hiszen a 18. pozíciót sikerült megkaparintani a 45 fős mezőnyben. Ha pedig a 25 év alattiak rookie kategóriáját nézzük, a 6. helyen végeztem.

- Célok, tervek? Akár a következő idényre, akár hosszabb távon.
- Az elmúlt két szezonomra, ha visszatekintek, nincs olyan pont, ahova visszamennék, hogy kijavítsam. Teljes mértékben elégedett vagyok, és bízom benne, hogy a lendületem továbbra is megmarad. Folytatjuk a munkát édesapámmal, Surányi Zoltánnal, a családommal, edzőimmel, Máriás Bencével és Kuncz Richárddal, illetve szponzoraimmal. Nagyon hálás is vagyok nekik, hogy velem vannak jóban és rosszban is.
A jövő évre a terv az anyagiaktól függ. Szeretnénk egy teljes szezont teljesíteni az Supermoto 1 GP világbajnokságon, és emellett versenyezni a cseh, az osztrák, vagy a német bajnokságban, a legmagasabb kategóriában, a felnőttek között. A végső cél számomra az, mint minden gyerek álma, hogy világbajnok legyek. De én azzal is elégedett lennék, ha egy fix top ötös pilóta lennék a világbajnoki mezőnyben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online