Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit kell tudni az AeroPressről?

2023-07-16 10:04:00

A kávéfőzésnek nagyon sok különböző változata van, de egy sem tudta olyan gyorsan meghódítani a kávérajongók szívét, mint az AeroPress. Azt is eláruljuk, hogy miért! Cikkünkben érdekességet tudhatsz meg erről a nem mindennapi kávéfőzőről, és kiderül az is, milyen finom kávé főzhető vele.

Ezt a KávéVerzum alternatív kávéfőző eszközök kínálatában is kapható kávéfőzőt 2005-ben egy olyan amerikai feltaláló szabadalmaztatta, aki a kávé világán kívül tevékenykedett. Ő volt Alan Adler, aki az 60-as években részt vett tengeralattjárók, katonai repülőgéprendszerek, illetve atomreaktorok fejlesztésében is. Továbbá ő találta még fel a frizbit is.

Felmerül az emberben a kérdés: hogyan jut el egy ilyen profi feltaláló egy olyan egyszerű dologhoz, mint a kávéfőző?

Hogy jött létre az AeroPress?
Nos, lényegében annak köszönhetjük az AeroPress létrejöttét, hogy Adlert idegesítette, hogy nem tud olyan kávét készíteni otthon, amellyel teljesen elégedett lenne. Ezért elkezdett kísérletezni, és végül a fáradozásai egy olyan eszköz formájában öltöttek testet, amely egyesíti a kávé gravitációval történő kinyerését és a klasszikus eszpresszó lefőzésekor jelenlévő nyomást.

Hogyan működik az AeroPress?
Ez az eszköz egy műanyag hengerből, egy dugattyúból és egy szűrőből tevődik össze. A kávéfőzés pedig úgy történik benne, először rá kell csavarni a hengerre a szűrőt egy előre benedvesített papírszűrővel és egy bögrére helyezni, majd bele kell szórni az őrölt kávét, felönteni a vízzel és kicsit elkeverni.

Majd ráillesztjük a dugattyút a hengerre és egyenletes lefelé nyomással átszűrjük a kávét egyenesen a csészébe. Ilyen egyszerűen el is készült a kávénk.

Létezik egy fordított módszer is!
Ez lényegében annyiból áll, hogy az AeroPresst ráhelyezed a nem összenyomott dugattyúra, majd a hengerbe őrölt kávét szórsz, felöntöd forró vízzel és megkevered. Ezt követően rácsavarod a szűrőt az leöblített papírszűrővel együtt, és az AeroPresst egy gyors és óvatos mozdulattal átfordítod a szűrővel lefelé. Végül pedig dugattyúra gyakorolt nyomás segítségével a kávét a csészébe szűröd.

Miért olyan finom az AeroPress-szel készített kávé?
A legtöbbünk főként azért szereti ezt az eszközt, mert az általa elkészített kávé igazán gazdag ízzel rendelkezik, és nincsen meg benne az eszpresszónál tapasztalható keserűség. Ráadásul még a savassága is figyelemre méltóan alacsony, és a mikrofilternek köszönhetően semmi zacc nem kerül a kávéba.


Jó tanácsok a használathoz
Fontos, hogy ha lehetőséged van rá, akkor a kávéfőzéshez mindig frissen őrölt kávét használj! Az előre őrölt kávék ugyanis sokat veszítenek az ízvilágukból már a szupermarketek polcán állva is.

Továbbá, hogy ha a kávébabokat finomra őrlöd, akkor tartsd szem előtt, hogy az áztatási időnek rövidebbnek kell lennie. Ha pedig durvább az őrlés, akkor evidens, hogy hosszabb áztatás szükséges ahhoz, hogy az ízek kijöjjenek a kávéból.

Ami pedig a pörkölést illeti, javasoljuk, hogy ehhez az eszközhöz olyan kávét válassz, amely a közepes vagy inkább világosabb pörkölésű arabica. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online