Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Európa Játékok: értékes helyezések jutottak az összetett számokban a gödöllői sportlövő lányoknak

2023-06-29 13:39:18

Ami az olimpiai kvótaszerzést illeti, június 26-a fontos dátuma azoknak a női sportlövőknek, akik – számszerűen 35 fő – a légpuska 50 méteres 3 testhelyzet (térdelő, fekvő, álló) egyéni számában álltak rajthoz az Európa Játékok wroclawi megmérettetésén. A jövő évi párizsi ötkarikás játékokon való indulás egy versenyző számára válik lehetővé, azé a sportlövőé, aki vagy megnyeri a viadalt, vagy csak olyan rivális előzi meg, akinek már van kvótája. A hölgyek esetében európaiként egy cseh, egy norvég, egy dán és – a házigazda jogán – egy francia versenyzőnek van már olimpiai kvótája.

50 méter összetett női egyéni
A 10 méteren vegyes párosban aranyérmes Mészáros Eszter (MATE-Gödöllői EAC) számára is adódott a lehetőség, hogy megkísérelje olyan pozícióban zárni az összetett számot, ami feljogosíthatja őt a párizsi indulásra. Az alapversenyből a legjobb 8 lövő jutott a döntőbe, ezáltal az első kihívást az elitbe kerülés teljesítése jelentette. Eszter a térdelő sorozatban 194 kört ért el, a fekvőben 199 körig jutott, míg az álló testhelyzetben 193 kör állt a neve mellett. Az összességében teljesített 586 kör mindössze egyetlen körrel maradt el a továbbjutást jelentő mértéktől, és a 11. pozíciót eredményezte.
A versenyt a norvég Jenny Stene nyerte, és mivel neki már volt kvótája, a párizsi indulási jognak a második helyezett lengyel Natalia Kochanska örülhetett.

50 méter összetett vegyes csapat
Két nappal a légpuskások 50 méter 3 testhelyzet (térdelő, fekvő, álló) egyéni száma után, június 28-án a vegyes csapatok viadalát rendezték meg Wroclawban. A 26 párost felvonultató mezőnyben Mészáros Eszter társa az időközben a férfiak 50 méteres egyéni megmérettetésében olimpiai kvótát szerzett és háromszoros Európa Játék-győztes komáromi Pekler Zalán volt. Az első cél nem lehetett más a magyar duó számára, mint a legjobb 8 közé kerülés. Ez sikerült, hiszen 881 körös teljesítménnyel (Zalán 441 kör, Eszter 440 kör) ötödik legjobbként lettek tagjai a top nyolcnak.
A rangsoroló versenyen minden kettős „tiszta lappal” indult, a leadott lövések után a legjobb kettő az arany, a 3. és 4. helyezett pedig a bronzéremért lőhetett. A Mészáros-Pekler páros 579 kört teljesített (Eszter 291 kör, Zalán 288 kör), ami az 5. helyhez volt elegendő.

50 méter összetett női csapat
Mészáros Eszter számára június 29-én zárult az Európa Játékok küzdelemsorozata. Ekkor a légpuska 50 méter 3 testhelyzet (térdelő, fekvő, álló) női csapatversenyét (12 induló) bonyolították le. A magyar együttesben egy másik MATE-Gödöllői EAC-os versenyző, Lovász Dorina is helyet kapott, a harmadik csapattag pedig Dénes Eszter (UTE) volt.
Az alapversenyben 1.311 körig jutottak a magyar lányok (Mészáros Eszter 440 kör, Dénes Eszter 436 kör, Lovász Dorina 435 kör), ami a 4. helyen történt továbbjutást eredményezte a top nyolcba. Itt arról döntöttek a csapatok, hogy melyikük lesz az 1. és 2., illetve 3. és 4., amely az arany-, illetőleg a bronzmeccsen megmérkőzhet egymással.
A kétharmad részben gödöllői magyar formáció 870 kör elérésére volt képes (Dénes Eszter 291 kör, Mészáros Eszter 290 kör, Lovász Dorina 289 kör), ami a 6. pozícióra bizonyult elegendőnek. Az éremmeccshez legalább 872 kör kellett volna…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online