Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Antal-napi emlékezés I. Grassalkovich grófra Gödöllőn

2023-06-03 10:40:20

Idén június 18-án, vasárnap 10 órakor kezdődik az Antal-napi koszorúzás I. Grassalkovich Antal gödöllői, a kastéllyal szemközti területen található, 2013 októberében felavatott szobránál. Az 1995 júniusában megalakult Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete szervezésében lezajló eseményen megemlékező beszédet mond Scherzinger Mária, a Pest Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.
A virágok elhelyezését követően az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyba várják, ahol a díszudvaron 11 órától zenés-, táncos- és gyermekműsorokkal tarkított Antal-napi program kezdődik – többek között – magyarországi német és szlovák nemzetiségi folklórcsoportok fellépésével.

Az eseménnyel kapcsolatosan Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesület elnöke elmondta, hogy a német nemzetiségiek öt évvel ezelőtt voltak először koszorúzni I. Grassalkovich Antal szobránál, míg a szlovákok az elmúlt évben vettek részt először a megemlékezésen.

- Örömteli, hogy a gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság vezetése az Antal-napi program minden második évben történő megrendezésének elősegítésével és a helyszín rendelkezésre bocsátásával felkarolta a rendezvényt. Szerencsére, további támogatók is jelentkeztek: Gödöllő Város Önkormányzata, a Kaiser Péter elnök által vezetett Gödöllői Német Nemzetiségi Önkormányzat (GNNÖ), a Személyi László elnök irányításával működő Grassalkovich Üzleti Klub Egyesület anyagi támogatást biztosít, a kastély a történelmi falak között megtekinthető kiállítások ingyenes látogatásával járul hozzá a rendezvény sikerességéhez, míg az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége reményeink szerint kedvező elbírálásban részesíti azon pályázatunkat, ami anyagi hozzájárulást jelent az esemény lebonyolításához. Fontos megemlíteni, hogy a Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesülettel kialakított együttműködés részeként Gödöllőn rendezik meg az I. Grassalkovich Országos Történelemverseny döntőjét, ahol a csaknem 400 jelentkezőből a végső megmérettetésig jutott 12, egyenként három főből álló csapat méri össze tudását június 9-10-én. Egyesületünk a zsűrizésben vállal szerepet, illetőleg különféle háttérprogramokat szervezünk a versenyzők és kísérőik részére – fogalmazott Szlávik Jánosné.

A Kastélybarát Egyesület vezetőjétől azt is megtudtuk, kerek 300 esztendeje annak, hogy az 1722-23-as pozsonyi országgyűlés megszavazta azt a CIII. törvénycikkelyt, ami annak idején megadta a jogi keretét a németek Magyarországra telepítésének a 18. században. Az ebben az időszakban betelepült németek a hazánkba érkezett külföldi telepesek egyik legnagyobb csoportját képezték, így az elmúlt három évszázad során felbecsülhetetlen kulturális és gazdasági értékekkel gazdagították Magyarországot.
Egy csodaszép (mintegy 40x30x30 centiméteres) festett hartai ládikóban jelképes ajándékot és üzenetet lehet elhelyezni azoknak a településeknek, amelyek a németek betelepítésében érintettek. Ezt a ládikót június 17-én hozzák Gödöllőre, a kastélyba.
Schrezinger Mária betelepítésről szóló ünnepi beszéde után és a koszorúzás előtt a szobornál közösen helyezzük be a jelképes ajándékokat a ládikóba dr. Ujváry Tamással, a Gödöllői Királyi Kastély NKft. ügyvezető igazgatójával és Kaiser Péterrel, a GNNÖ elnökével, valamint az ünnepségen résztvevő német önkormányzatok képviselőivel és várhatóan a Gödöllői Petőfi Sándor Általános iskola képviseletében megjelentekkel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online