Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Régi adósság teljesült: felavatták I. Grassalkovich Antal szobrát

2013-10-27 15:53:55

Október 27-én ünnepélyes keretek között felavatták a gödöllői kastély építtetője, I. Grassalkovich Antal (1694-1771) egészalakos szobrát. Az esemény a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében kezdődött, ahol – a Mária Terézia korabeli ruhát viselő operaénekes, Kaján Katalin Haydn-áriája után – Gémesi György polgármester és Gönczi Tibor, a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója osztották meg gondolataikat az egybegyűltekkel.

Ezt követően a résztvevők a történelmi falak közül a szabadba vonultak, az Alsópark kastéllyal szemközti területére, ahol – a helyi zeneiskola tanáraiból álló rézfúvós kvintettjének műsora kíséretében – leleplezték településünk legújabb köztéri műtárgyát, a régi adósságként aposztrofált Grassalkovich-szobrot.


I. Grassalkovich Antal egészalakos bronzszobra Bíró János gödöllői szobrászművész alkotása. Ráadásul, helyben a második, hiszen az ő nevéhez fűződik a tűzoltóság épületénél 1997-ben felállított Szent Flórián-szobor. A mű megvalósítására a gödöllői önkormányzat 4,9 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumától, míg a további, hasonló nagyságrendű költségek fedezetét a helyi költségvetésből biztosították a képviselőtestület tagjai.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online