Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Könyv készül a Grassalkovichok máriabesnyői családi sírboltjáról

2023-03-20 17:39:20

Úgy tűnik, Varga Kálmán történész nyugdíjas napjai nem telnek tétlenül: két évvel ezelőtt egy nagy kastélytörténeti monográfiában, míg tavaly egy 1752-es inventár alapján a kastély háztartásának feldolgozásában csúcsosodott ki múltidéző kutatói tevékenysége. S hogy az alkotói kedv töretlen maradjon, idén nyárra várható a Grassalkovichok máriabesnyői családi sírboltjáról szóló kötet megjelenése. Jut egyáltalán másra is ideje, minthogy valamilyen kastéllyal kapcsolatos témában kutat és jelentet meg újabb és újabb köteteket? Varga Kálmánnal beszélgettünk.

- A Grassalkovichok vagy a kastély történetét hosszú évtizedek óta kutatom, tehát, az említett munkák egy érési folyamat eredményei. Nem mondom, most is gyakran bújom a levéltárakat és más gyűjteményeket, de az alapanyag már korábban összeállt. Végül is nem teszek mást, mint amit egy korábbi beszélgetésben említettem: történészként szolgálom a gödöllői kastély ügyét. Emellett, persze, jócskán van más dolgom is. Veresegyházon múzeumot alapítottunk és azt gondozom a kollégáimmal, vagy kosárlabda edzőként 7–10 éves srácokat tanítok erre a szép játékra, hogy csak két példát mondjak. Meg aztán van két unokám is, két fiú, akiből a szüleik háta mögött nagy csibészeket akarok nevelni… …no, ez utóbbit nem kell igazán komolyan venni.

- Mikor merült fel a gondolat, hogy a máriabesnyői templomban lévő Grassalkovich-sírboltról szülessen egy tudományos igényű kötet?
- 2011-ben jelent meg a kegyhelyről egy szép albumom, ami 1759-től a 20. század végéig dolgozza fel Besnyő históriáját. Először ennek egy javított és bővített újrakiadásában gondolkodtunk, hiszen már régen elfogyott és keresik is. Sajnos, a felfutó nyomdai árak miatt ezt nem lehetett vállalni, viszont az így leszűkített témához pályázati támogatást tudtunk nyerni a Nemzeti Panteon Alapítványtól és más intézményektől. A „szűkítés” kifejezés amúgy megtévesztő, mert mindaz, amit a Grassalkovichok temetkezőhelyéről a könyvben leírok, jóval részletezőbb és egészen új kutatás-feltárási adatokban gazdagabb a 2011-es kötetben lévő fejezetnél.

- Mondana pár szót a kötet tartalmáról?
- A kegyhely történetét nyilván nem lehet kihagyni, sőt, ezzel kell kezdeni, de e tekintetben csupán egy rövid, általános ismertetésre szorítkozom. Alaposabb ugyanakkor a következő rész, a sírbolt keletkezésének körülményeiről és architektúrájáról szóló, majd minden ott nyugvó családtagról külön blokkban emlékezem meg. Úgy vélem, egy ilyen összeállításból nem maradhat ki a másutt – vagy ismeretlen helyen – eltemetett szűkebb rokonság (szülők, testvérek, gyerekek) sem, ezért róluk is szerepel egy külön fejezet. Mindezek után 12 táblában közlöm a Grassalkovichok teljes családfáját, hogy egy helyütt megtalálható legyen minden életrajzi adat, amit róluk jelenleg tudunk. Végül szakirodalmi és képjegyzék olvasható, utóbbi a mintegy 60, számos darabjában eddig nem ismert ábrázolás lelőhelyét rögzíti.

- Mikor várható a könyv megjelenése és hogy lehet majd hozzájutni?
- A kiadás apropója és időzítése a kapucinus atyák Besnyőre visszatérésének évfordulója, vagyis: 2023. augusztus 1. A könyv július hónapban jön ki a nyomdából, de már tavasszal megrendelhető lesz és – köszönhetően a nagylelkű szponzoroknak – leszorított, 3.500 forintos kiadói áron. Érdeklődni és hamarosan megrendelni a korábbi könyveknél bevált email-címen lehet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online