Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mennyi memória kell a laptopba?

2023-03-13 18:19:57

Mennyi memóriára lehet szükség egy laptop zavartalan működéséhez? Egyáltalán milyen változatai lehetnek a memóriának? Hogyan gondolkozzunk, amikor a beszerzés során ezeken a kérdéseken vacilálunk?

A cikkben minden fontos részletre kitérünk. Nem kell aggódni, még abban az esetben sem, ha látatlanban nem igazán tudunk sokat a témakörről. Mindjárt megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy a majdani használat tényleg zavartalan lehessen.

A RAM fontossága egy laptop használata szempontjából

A RAM kifejezés egy rövidítés az angol Random Access Memory megnevezésből. Lényegét tekintve a fájlok és alkalmazások ideiglenes tárolását teszi lehetővé egy új vagy használt laptop esetében is.

Emiatt, amikor – például – a hasznaltlaptop.eu webshop szóba jöhető modelljei között válogatunk, érdemes lehet figyelembe venni a rá vonatkozó paramétereket is.

A RAM megfelelő mérete ugyanis gyorsabb feldolgozást biztosít, ennek köszönhetően pedig jobb felhasználói élményt tesz lehetővé. Pláne abban az esetben van kiemelt jelentősége, ha nem egy SSD, hanem egy HDD háttértárral működik a készülék.

Mekkora RAM kellhet egy laptopba?

Ehhez azt kell felmérni, hogy várhatóan mire lesz majd használva a készülék. Például: már 4 GB RAM-al is el tud ketyegni egy hordozható számítógép manapság, ha csak normál irodai programokra, levelezésre használjuk a gépet.

De ha egy mód van rá, legalább a 8 GB meglétére érdemes törekedni. Bár, ez még mindig kevés, hogy az újabb játékok vagy a komolyabb videóvágó és grafikai programok zökkenőmentesen fussanak, de egy fokkal mégis elfogadhatóbb eredményt ad.

A 16 GB a tipikus szint, ami a gamer modellekben dolgozik. A mai modern játékok egyszerűen igénylik ezt a teljesítményt, nincs mese. Efelett a 32 GB következik, amit egyébként csak a legújabb generációs készülékek tudnak egyáltalán kezelni. Borítékolhatóan nincs is rá szükség, maximum csak akkor, ha tényleg hardcore gamerek vagyunk.


Belső memória kapcsán mi segítheti leginkább egy laptop működését?

Egyrészt a megfelelő nagyságú tárolókapacitás, másrészt a típus. Utóbbi kérdéskört tekintve a hagyományos HDD-k mellett a modern SSD-k használatát is célszerű fontolóra venni. Elsősorban azért, mert az utóbbiak sokkal nagyobb sebességet képesek biztosítani.

Ami a méreteket illeti, ha nem akarunk letölteni semmit, akkor a 128 vagy a 256 GB-os HDD-ken is kényelmesen el lehet férni. De ha jó eséllyel fogunk filmeket, zenéket, képeket vagy játékokat leszedni, akkor az 500 GB-os vagy akár az 1 TB-os méretre is szükség lehet.

A memória nagysága és minősége olyan tényező, amit nem igazán lehet megkerülni a használat jellegét tekintve. Mindegy, hogy használt vagy vadonatúj modell beszerzése az elképzelés. Mindenképp foglalkozni kell a dologgal, hogy utána már ne jelentsen gondot a sebesség, vagy pedig a tárolókapacitás. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online