Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői egyetem rektora is aláírója volt az Európai Bizottság elnökének címzett levélnek

2023-03-07 11:42:30

Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérő levelet írtak március 6-án az Európai Bizottság elnökének magyar egyetemi rektorok – köztük dr. Gyuricza Csaba, a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) vezetője is –, mert elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő döntéseket – értesült a Magyar Nemzet.

A 21 magyar felsőoktatási intézmény vezetője szerint példa nélküli, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett tanácsi határozat – amely kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból – modellváltott egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg.

Az Erasmus-ügyben érintett rektorok mindezt azért is érzik igazságtalannak, mivel az elmúlt évek során a magyar egyetemek az új modellben versenyképesebbek lettek. Ennek eredményei már most láthatók: a modellváltó egyetemek a meghatározó nemzetközi rangsorokban is jelentőset léptek előre, a nemzetközi adatbázisokban indexelt közleményeik összesítve 18 százalékkal növekedtek, a külföldi hallgatók létszáma a 2013-as szinthez képest 65 százalékkal emelkedett, és a kutatói létszám is 15 százalékkal nőtt.

Mindezek alapján az egyetemek vezetői elfogadhatatlannak tartják a vonatkozó határozatot, és kérik annak azonnali rendezését, valamint a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

Kijelentik továbbá azt is, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel. Mint írják, a 21 modellváltott intézményben 105 kuratóriumi tag foglal helyet. Február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető (10) lemondott kuratóriumi tagságáról, ami azt bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly.
A gödöllői központú egyetemet működtető alapítvány esetében ezt Nagy István agrárminiszter, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter tette meg.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online