Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Elkezdődött a Gödöllői Premontreiek 100 éve elnevezésű jubileumi időszak

2023-03-06 18:41:08

Jubileumi időszakot hirdetett a Gödöllői Premontrei Apátság és a gödöllői Premontrei Iskolaközpont a premontreiek gödöllői letelepedésének és iskolaalapításának 100., valamint a gimnázium újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

A jubileumi időszak március 6-án, Fényi Ottó nyugalmazott kormányzó perjel halálának évfordulóján, a Premontrei Iskolaközpont B jelű épületének aulájában indult, és 2024. november 29-én, Takács Menyhért prépost halálának évfordulóján zárul. Ebben az időszakban a gimnázium és az apátság számos programot és egyéb megemlékezést, ünnepséget kíván szervezni.

A március 6-i nyitónapon, a délelőtti órákban a jelenlegi diákok számára szerveztek programokat, a kora esti órákban pedig a szülőket és egykori „premis”diákokat látták vendégül. Az ünnepi megemlékezés-sorozat a reggeli órákban szentmisével kezdődött, majd Balogh Péter Piusz O. Præm. apát (képen balra) és Takácsné Elek Borbála mondott megnyitóbeszédet.


Ami a közeli és távolabbi jövőt illeti:
• április 21-én, pénteken lesz Mécs László, premontrei papköltő és hat további premontrei szerzetes újratemetése a megújított és kibővített fácánosi rendi sírkertben. Ehhez kapcsolódóan kiállítás nyílik a Premontrei Auditórium galériáján.
• április 29-én, szombaton rendezik meg a Premontrei Bált, amire a mostani diákok szülein kívül az iskola öregdiákjait és egyházközségi tagjait is szeretettel várják. A bál jótékonysági rendezvény lesz, a bevételből az iskolaközpont udvarát szeretnék kialakítani, megújítani, különös tekintettel a közösségi terekre.
• május 5-én, pénteken lesz a ballagás és a kibővített iskolakertben a megújított trianoni emlékmű újraszentelése és -avatása.
• június 6-án, kedden rendezik a diákok számára az iskolai Szent Norbert-napot, szentmisével, Ki Mit Tud? vetélkedővel és egyéb rendezvényekkel.
• június 10-én, szombaton lesz az öregdiák Szent Norbert-nap, amit a gimnázium és az Öregdiák Egyesület szervez. Ezt is családi napnak tervezik a novemberi, Alumni-naphoz hasonlóan, de ezúttal sok-sok szabadtéri programmal.

A következő tanévben további rendezvényeket, ünnepségeket terveznek az apátság és az iskola illetékesei. A teljesség igénye nélkül: november folyamán az új Apátsági Templom felszentelése, november 28-29-én a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című ünnepi konferencia neves előadókkal a Gödöllői Királyi Kastélyban szerepel a programban, míg jövő februártól júniusig – a Gödöllői Városi Múzeummal összefogva – rend- és iskolatörténeti kiállításra készülnek a Gödöllői Királyi Kastélyban. Forrás: premontrei.hu • fotó: Orbán Domonkos


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online