Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Metszeni tanítja az országot a gödöllői egyetem kertészettudományi intézete

2023-02-15 11:56:40

Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Intézete, aminek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket. A tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, faalak és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, nemcsak a következő évi terméshozás megalapozása, hanem növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is.

Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges. Március második fele, amikor a metszési tanfolyamot tartják, olyan időpont, amikor a dió kivételével mindegyik gyümölcsfaj fás metszésének elvégzéséhez kedvezőek a körülmények.

A gödöllői központú MATE Kertészettudományi Intézetének tanszékei, kutatóállomásai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával, a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint:
• Soroksáron
az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait mutatják be,
• Érd-Elvirán
valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és az alma metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők,
• Cegléden
a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni,
• Keszthelyen
pedig elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására.
• Fertődön
a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni.

A tanfolyamok rövid elméleti oktatással kezdődnek, ahol a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metsző eszközök használatával lehet ismerkedni. A kétnapos, 2x8 órás (1 óra elmélet, 15 óra gyakorlat) tanfolyamokat március 17-18. és március 24-25. napokon tartják egyszerre a fenti öt helyszínen. A tanfolyam költsége bruttó 28.000 forint, aminek elvégzéséről igazolást állítanak ki. A részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

További információ és jelentkezési lap a MATE Kertészettudományi Intézet honlapján érhető el. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online