Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői egyetem kutatói is segítik a veresegyházi szamócatermesztést

2022-11-07 18:01:22

Ebben az évben – a paradicsom mellett – szamócatermesztésbe kezdtek Veresegyházon. Az első termést október utolsó hetében ünnepélyes keretek közt mutatta be Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa. Az eseményen a paradicsom és a szamóca termesztéstechnológiája közti különbségről, a megvilágítással (konténerben, LED-es világítással fejlődnek a növények) és akvapóniával (élelmiszertermelési eljárás, amiben a vízművelés és hidroponika módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben) kapcsolatos konzorciumi kutatásokról is szó esett.

A gazdasági társaság vezetése nemrégiben úgy döntött, hogy az energiafelhasználás szempontjából előnyösebb növény termesztésére állnak át. A szamóca ugyanis jóval kevesebb fűtéssel és világítással beéri, mint a paradicsom. Ugyanakkor, fejleszteni szükséges a termesztéstechnológiáját: teljesen új víztisztítási technológiát és más öntözési rendszert kellett bevezetni, mi több eltérő a klímavezérlési, a biológiai növényvédelmi igénye is. Mindezek fejlesztéséhez konzorciumi kutatás indult a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), a Bay Zoltán Kutatóközponttal és a Carbotech Magyarország Kft.-vel közösen.

Az eseményről a Veresegyházi Városi TV készített képes beszámolót, aminek részleteit az alábbi tudósításból ismerhetik meg az érdeklődők.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online