Vissza normál nézetbe Nyomtatás

4+1 tévhit a Carolina Reaperről

2022-10-17 17:24:41

Rekorder lévén teljesen érthető, hogy a chili rajongók mindent tudni szeretnének erről a nem mindennapi paprikáról. A helytálló információk mellett azonban rengeteg téves híresztelés kering a chilik királynőjéről, így sokan már azelőtt lemondanak ennek a gyümölcsnek a különleges ízvilágáról, mert ezek elrémisztették őket. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket, és eláruljuk az igazságot a Carolina Reaperről.

1. Annyira csípős, hogy ehetetlen
Ha ez így lenne, akkor a Chili Hungária Webáruháznál kapható chili szószok nem tudnának a nemzetközi versenyeken díjazottak lenni, mert a zsűri sem tudná megkóstolni őket. Az tény, hogy a kb. 2 milliós SHU érték nem az, amit egy kezdő chili fogyasztó számára ajánlunk a vasárnapi ebédhez. De aki evett már több különböző erősségű paprikát, annak kuriózum lesz a Carolina Reaperrel ízesíteni.

2. A Carolina Reaper GMO
GMO, azaz genetikai módosításon átesett növényeket illetnek ezzel a jelöléssel. Ez magyarul azt jelenti, hogy egy növény DNS láncába egy másik örökítőanyagát is beépítik. Erre általában azért van szükség, hogy az eredeti élőlény ellenállóbb legyen a gyomirtó szerekkel, kártevőkkel szemben. A szakvélemények ellentmondásosak arra vonatkozóan, hogy ezeknek az élelmiszereknek pontosan milyen hatásai vannak az emberi szervezetre.

A Carolina Reaper egy keresztezés eredménye, „szülei” a Bhut Jolokia és a Red Habanero. Elképzelhető, hogy a természet is létrehozta volna, ám Ed Currie felgyorsította a folyamatot, így még ebben az életben fogyaszthatod a világ legerősebb paprikáját.

3. Bele lehet halni, ha túl erős paprikát eszel?
Az, hogy ki mennyire tolerálja a kapszaicin által kiváltott maró, égető érzést, teljesen egyénfüggő. A magas kapszaicintartalmú paprikák fogyasztásakor szinte azonnal jelentkezik a fájdalom, torokkaprás, izzadás és égető érzés. Ezeken kívül maximum az emésztési folyamat végén, másnap ütheti fel a fejét kellemetlenség.

Az igazság az, hogy a kapszaicin számos jótékony hatással bír, amik miatt érdemes a tányérra tenni. A szív- és érrendszer, a vérnyomás és az emésztésért felelős szervek jótevője. Viszont a chilikre is igaz, hogy mértékkel javasolt fogyasztani.


4. Nehezebb nevelni, mint más paprikákat

Az egyetlen nehézséget a jó minőségű magok beszerzése jelentheti. Az első csírák megjelenésére akár 2-4 hetet is várni kell, amihez a 29°C a legideálisabb. Érdemes viszonylag nagyobb cserépbe átültetni, ami alatt 30-40 cm átmérőt kell érteni. Amikor a paprika már földbe került, elég a 18-20°C hőmérséklet is, amihez sok napsütés társul. Ugyanúgy, mint a többi fajtánál, óvakodni kell a kiszáradástól és a túlöntözéstől.

+1 Hamar elpusztul
Amikor egy gondos kertész óvja a paprikáját a hidegtől, akkor évekig is hozhatja a terméseket. Mivel évelők, ha a téli hónapokban biztosítod számára a többórás napfényt és a vizet, akkor nagyon sokáig megmarad. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online