Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Közel kétszáz új hallgató a gödöllői egyetem külhoni magyar nyelvű képzésein

2022-10-08 18:07:28

A 2022/2023. tanévben 171 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) külhoni magyar nyelvű képzéseire. A beregszászi, csíkszeredai, révkomáromi, székelyudvarhelyi és zentai képzések legfőbb célja, hogy az adott térség aktuális gazdasági és munkaerőpiaci igényeihez illeszkedően támogassa a magyarság szülőföldön való boldogulását, valamint elősegítse a tudás- és technológiatranszfert.

Idén szeptemberben Beregszászon 28, Csíkszeredán 38, Révkomáromban 28, Székelyudvarhelyen 48, Zentán pedig 29 fő kezdhette meg egyetemi tanulmányait.
- Jelenlétünk minden határainkkal szomszédos magyarok lakta államban nemzetstratégiai fontosságú. A szoros együttműködés révén az elmúlt 30 évben több mint 4.500 hallgató kezdte meg magyar nyelvű egyetemi tanulmányait a határokon túl, közülük több mint kétezren már diplomájukat is átvették, sőt, 67 székely falugazdász képzését is sikerrel támogattuk. Feltett szándékunk, hogy erre a stabil alapra tovább építkezzünk, a helyi igényekre reflektálva – mutatott rá dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az első külhoni magyar nyelvű felsőoktatási képzéseket a jogelőd Gödöllői Agrártudományi Egyetem 1990-ben indította be Székelyföldön, célul tűzve ki a Kárpát-medence magyarságának anyanyelven, szülőföldjén való boldogulásának elősegítését. Az intézmény azóta is erős elhivatottsággal és felelősséggel dolgozik a külhoni magyar nyelvű felsőoktatásért, hogy a tudást mindig az aktuális igények szerint segítsen adaptálni az adott földrajzi környezethez.

A MATE mai külhoni alap- és mesterképzési palettáját Csíkszeredában a vadgazda mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzések, Beregszászon az élelmiszermérnöki, kertészmérnöki és mezőgazdasági mérnöki alapképzések, Révkomáromban a vidékfejlesztési agrármérnöki és kertészmérnöki alapképzések, Székelyudvarhelyen a vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzés, míg Zentán a mezőgazdasági mérnöki és kertészmérnöki alapképzések, valamint vidékfejlesztési agrármérnöki és kertészmérnöki mesterképzések alkotják.


A helyi igények alapján idén is indulhatott egy új képzés, ugyanis tíznél több székelyföldi fiatal csatlakozott a MATE unikális pálinkamester szakirányú továbbképzéséhez. Ezen kívül további területeket is vizsgál az intézmény, ahol egy erős szakmai és oktatási háttért nyújtva tovább segítheti a magyarlakta területek fejlődését. Forrás: MATE Médiaközpont • fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online