Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Újabb módszerrel próbálkozhatnak a csalók Gödöllőn is

2022-09-27 10:54:09

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel próbálják az eladókat becsapni. Módszerük az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást – olvasható a police.hu oldalon.

Amikor az eladó a linket megnyitja, a „vevő adatait”, illetve egy „Fizetés elfogadása” vagy „Pénzeszköz átvétele” feliratú gombot lát, amire kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Minden esetben fontos, hogy ha valaki hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben! Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek.

A fent említett bűncselekmény típuson túl azonban továbbra is előfordulnak olyan bűncselekmények, amikor a csalók a bank nevében telefonálnak. Azzal az ürüggyel hívják fel áldozataikat, hogy bankkártyájukkal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani és az áldozat bankszámláján tárolt pénz biztonsága érdekében egy, a hívó által meghatározott számlaszámra kell akár több részletben átutalni a bankszámlán lévő összeget, vagy azonnal telepíteni kell egy programot a telefonjára.

Ne fogadjuk el feltétel nélkül, ha bank nevében telefonál valaki! A pénzintézetek tranzakciók lebonyolítására nem ilyen módon keresik meg ügyfeleiket.

Amennyiben valaki – akár Gödöllőn is – ilyen telefonhívást kap, fogadja meg az alábbi tanácsokat:
• A beszélgetés elején kérdezze meg, hogy a hívó kit keres, és ha nem tudja a hívott pontos nevét, akkor szakítsa meg a hívást!
• Semmilyen programot ne telepítsen, még a bank nevében telefonáló személy kérésére se!
• Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, telefonon ne osszon meg senkivel! Ha valóban banki ügyintéző telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!
• Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használja a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobil applikációt vagy webfelületet!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online