Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kormányzati jóváhagyásra vár az új gödöllői bölcsődeépítést tápláló hitelfelvétel

2022-09-23 10:08:50

Az már idén februárban eldőlt, hogy hitelfelvétellel biztosítaná a szükséges önrészt Gödöllő új, egyetemi városrészen létesülő bölcsődéjének építéséhez. Gémesi György – a pénzintézetektől bekért ajánlatokat követően – olyan előterjesztést tett szeptember 22-én, miszerint: idén decemberben 495.101.871 forint kölcsönt folyósít a Raiffeisen Bank Zrt. az önkormányzatnak 10 éves futamidőre háromhavi BUBOR (budapesti bankközi) alapkamat és évi 0,85%-os kamatfelár mellett. A tőke- és kamatfizetés gyakorisága negyedéves, a tőketörlesztés megkezdése 2024 harmadik negyedévének utolsó napja. Az ügylet csak akkor válhat valóra, ha ehhez megkapják a kormányzati hozzájárulást.

Emlékezetes, hogy a bölcsődefejlesztés lehetőségéről szóló első döntés még tavaly februárban – a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedésekből eredően ráruházott hatás- és jogkörében – Gémesi György egyedül hozta meg. Akkor arról szólt a fáma, hogy sikeres kandidálás esetén az önrész fedezetét a helyi költségvetés iparűzési adóbevételének terhére biztosítják. Az elmúlt évre 25,4 millió forintos, míg idén és 2023-ban 469,7 millió forintos összegben.

Miután 2021 szeptemberében pozitív döntés született az előzetes becslések szerint 990,2 millió forintos összkiadással járó gödöllői bölcsőde-beruházás ügyében, és az illetékesek nekiláttak annak kimunkálásához, hogy milyen forrásból biztosítható az önkormányzati fedezet. A pénzügyi szakemberek kutakodása – vélhetően az elbukott szálloda-perrel összefüggő fizetési kötelezettségnek, valamint a városháza-átépítés bővülő közpénz-felemésztési igényének is köszönhetően – a hitelfelvétel felé mozdult el. Olyannyira, hogy a város idei, február elején elfogadott költségvetésében, hitel-, kölcsönfelvétel pénzügyi vállalkozástól címszó alatt megjelent a szóban forgó összeg.

Beszédes adat, ha megnézzük az ügylettel kapcsolatos önkormányzati fizetési kötelezettségeket a következő három esztendőre. A kamat és egyéb díj várható mértéke 2022-ben 2,6 millió forint, 2023-ban 79,6 millió forint, 2024-ben 79,1 millió forint, míg 2025-ben 70,8 millió forint. Ehhez jön még a tőketörlesztés, aminek előzetesen kalkulált összeg 2024-ben 30,9 millió forint, 2025-ben pedig 61,9 millió forint.

A témakör tárgyalása során Bárdy Péter alpolgármester és Török Sándor (Szövetségben Gödöllőért) egyaránt felvetette, hogy amennyiben erre a későbbi évek során lehetőség nyílik, érdemes lesz élni az előtörlesztés lehetőségével.
A polgármester hitelfelvételre vonatkozó indítványát a képviselőtestület tagjai ellenvetés nélkül támogatták.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online