Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői egyetemre felvett gólyák több mint fele az agráriumot választotta

2022-07-25 16:42:07

Szeptemberben 2.555 magyar és várhatóan több mint 400 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE). A felvett hallgatók 49%-a a MATE tíz töretlenül legnépszerűbb képzésére nyert felvételt, amik közül kilenc napjainkban kiemelt fontosságúnak számító agrártudományi képzés.

A legmagasabb létszámmal, 227 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, amit 192 felvett hallgatóval a kertészmérnöki alapképzés, 174 fővel az élelmiszermérnöki alapképzés, 146 fővel a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, majd 105 fővel az évek óta népszerű gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés követ. A nappali tagozatra felvett hallgatók aránya intézményi szinten 8 százalékkal nőtt: míg 2021-ben ez a szám 47 százalék volt, addig idén már 55 százalék.

- A MATE-ra felvett elsőéves hallgatók több mint fele, 1.424 fő agrár- és élelmiszer-tudományi képzésekre nyert felvételt. Az ő szerepük kiemelt fontosságú, hiszen olyan összetett kihívásokkal még nem nézett szembe az agrárszektor, mint ami napjainkban tapasztalható. Egyre több embernek kell ugyanis élelmiszert biztosítani egyre kevesebb területről, miközben a klímaváltozás és az orosz-ukrán válság hatásai is súlyosbodnak. Ezekre a hallgatókra tehát számos kihívás, ugyanakkor biztos megélhetés is vár, amihez minden naprakész elméleti és gyakorlati tudást átadunk számukra – emelte ki dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a felvételi eredmények kapcsán.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, hiszen a Szent István Campusra 959 fő, a Budai Campusra 708 fő, a Kaposvári Campusra 445 fő, a keszthelyi Georgikon Campusra 208 fő, a gyöngyösi Károly Róbert Campusra pedig 235 fő nyert felvételt.


A MATE stratégiai céljaival összhangban tovább erősödik a külföldi hallgatók képzése, így a jelenlegi adatok alapján várhatóan az elsőéves hallgatók 16 százaléka külföldi állampolgárságú lesz. A nemzetközi ösztöndíjprogramok segítségével, valamint a határon túl képzési helyeken továbbtanuló fiatalokkal együtt tehát több mint 3 ezer gólya kezdheti meg tanulmányait a MATE felsőoktatási szakképzési, alap- és mesterszakjain.

A MATE szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre – többek közt az unikális pálinkamester vagy a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadó képzésekre – augusztus 12-ig lehet jelentkezni ezen az elérhetőségen. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online