Vissza normál nézetbe Nyomtatás

…Gémesi a porták kapujában hagyta a kukákat…

2022-06-20 10:15:20

Június 16-án több olyan napirendi pontot is tárgyalt a gödöllői képviselőtestület, ami túlmutat az önkormányzat ténykedését közvetlenül érintő lehetőségeken. A várost irányító grémium tanácskozásán felmerült kérdésekkel Vécsey Lászlót, a gödöllői központú választókerület kormánypárti parlamenti képviselőjét szembesítettük.

- Képviselő úr! A gödöllői önkormányzat elfogadta az a határozatot, ami területrendezési hatósági eljárás megindítását kezdeményezi az M3-as autópálya gödöllői csomópontjának északi körforgalma és a Gödöllő (Szada)-Vác összekötő út közötti nyomvonal módosítására vonatkozóan. Mennyire fontos együttműködő lépés ez a városvezetés részéről a tervezett észak-déli irányú elkerülő út mielőbbi megvalósulása szempontjából?
- Mondhatnánk: megtört a jég. Ezt régen meg kellett volna már lépnie a városnak. Ez az első lépés ahhoz, hogy a 2104-es számú út Veresegyház felől érkező forgalmát még az M3-as autópálya gödöllői felhajtója előtt fel lehessen vezetni az autópályára, és ne terhelje ez a forgalom a gödöllői csomópontot. Ez nyitja meg továbbá a lehetőséget a Rét utcai kereszteződés biztonságos átépítéséhez is.

- Miközben zajlott a gödöllői képviselőtestület ülése, Ön a Petőfi Sándor utcában tartózkodott, ahol megtörtént a Török Ignác Gimnázium 1,1 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló fejlesztési folyamatának első fontos lépése, a munkaterület átadása. Mit lehet tudni a munkálatokról, azok ütemezéséről?
- Végre elkezdődik a gimnázium épületének teljes energetikai korszerűsítése. Az egymilliárdos állami támogatás egyedi kormánydöntés eredménye volt, amit a közbeszerzés eredményének ismeretében a Dunakeszi tankerület a szükséges százmilliós nagyságrendben ki fog egészíteni.
Szerencsés az ütemezés, hiszen az érettségi időszak végeztével azonnal megkezdődhet a munka. Az oktatáshoz közvetlenül szükséges épületrészeket szeptemberig, a fűtés gépészeti felújítását a fűtési idény kezdetéig végzik el az építők. Ez után következhet a sportcsarnok. A teljes készültséget december közepére ígérik.


- Evezzünk érzékenyebb vizekre! Gémesi György a hulladékgazdálkodással összefüggő előterjesztéseknél többször is szóba hozta, hogy Ön szervezte meg annak idején azt a „puccsot”, ami az ő eltávolítását eredményezte a Zöld Híd társulás éléről.  A napokban Juhász István, a társulás jelenlegi elnöke megkongatta a vészharangot a finanszírozási gondok miatt. Mit tud Ön tenni a helyzet normalizálása érdekében?

- 2018 októberében a társulás élén Gémesi György, a munkaszervezet élén pedig Gyenes Szilárd állt. A „finanszírozási gondokra” hivatkozva leállították a térség szemétszállítását. Több százezer ember szemeteskukáját hagyták a kapuk előtt, közegészségügyi veszélyhelyzetet előidézve. Az érintett települések polgármestereinél ezzel betelt a pohár és a kormányzat zsarolását célzó politikai játszmáikat játszó Gémesit és Gyenest leváltották.
Elszámolási viták mindig voltak, vannak és gyanítom, lesznek is. Ez azonban soha többé nem vezethet Gémesi 2018-as, veszélyes akciójához, a rendszer leállításához.
Hónapok óta érzékelhetők fennakadások, folyamatosan tájékoztatást kérek a helyzetről, megegyezésre ösztökélem a feleket és az érintett felektől kapott ígéretek szerint a június 20-i héten pontot tesznek elszámolási vitáik végére. Köszönet illeti a DTkH és a Zöld Híd társulását és menedzsmentjét, hogy ezt a vitát az emberek érdekében a kötelező közszolgáltatási feladat iránti lojalitással rendezik, úgy, hogy mi a lakossági oldalon a lehető legkevesebbet érzékeljünk belőle, bár, fogy a türelmünk. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérünk a rendes kerékvágásba.

-  További gondot jelent, hogy a hulladékgazdálkodási társulás közgyűlése az utóbbi hetekben többször is határozatképtelen volt, így fontos, határidős kérdések jóváhagyása maradt el. Gémesi György ezzel kapcsolatban az találta mondani, hogy ha annak idején Ön, az ő politikai indíttatású eltávolítása érdekében tudta mozgósítani a polgármestereket, akkor most is közbeléphetne, hogy vegyenek részt a közgyűlésen. Szól nekik?
- Az önkormányzati társulási formának – fogalmazzunk finoman – soha nem volt a nagy erőssége az operativitás. Gémesi vezetése alatt ezt úgy oldották meg, hogy amennyiben nem jelent meg a határozatképességhez szükséges számú polgármester, akkor fél óra múlva ismét összehívták a taggyűlést, és annyian vettek részt a határozatok meghozatalában, ahányan éppen jelen voltak.
2018 végén azért mozdultak meg példátlanul nagy számban a polgármesterek, mert közvetlenül és katasztrofálisan érintette az általuk képviselt polgárokat az, hogy Gémesi a porták kapujában hagyta a kukákat, nem vitték el a szemetet, leállította a közszolgáltatást. Politika ebben annyi volt, amennyit polgármester úr a nagypolitikai ábrándjai érdekében belevitt.

- Gödöllő első embere többször is szót emelt az önkormányzatok gazdálkodását nehezítő központi intézkedések (például: rezsicsökkentési körből való kikerülés, szolidaritási adó növelése) ellen. Ő váltig állítja, hogy nem a kormányt bírálja, hanem az önkormányzatokat védi. Ön miként látja ezt a kérdést?
- Mindannyian ismerjük a tanmesét a farkast kiáltó kiskakasról. Aki éveken át farkast kiált, hiteltelenné válik, és akkor sem figyelnek rá, ha netán valóban az ordas ólálkodik a kertek alatt. Legalább néha célszerű lenne tárgyszerűen megnyilatkozni ahhoz, hogy érdemes legyen mérlegelni az állításait.
A helyzet az, hogy járványhullámokon vagyunk túl, elhúzódó háború dúl a szomszédságunkban, háborús infláció sújtja főként Európát, globális biztonsági, élelmiszer- és energiaválság van kibontakozóban, napi küzdelemben állunk a brüsszeli bürokraták ostoba és önkárosító szankciós ötletelési sorozatával.
Visszatetsző, ha ilyenkor pont egy tízmilliárdos költségvetésű kisváros polgármestere tesz úgy, mintha városa Magyarország határain kívül esne.
Mindenkinek erejéhez mérten részt kell vállalnia a terhekből és közösen kell készülnünk a jövő ismert és ismeretlen kihívásaira. A béke, a családok, a vállalkozások, a megélhetés, a nyugdíjak védelme élvez mindenben elsőbbséget.

A kép 2018. november 5-én 10 óra 42 perckor készült Gödöllőn. Ezen a napon tisztújító társulási közgyűlést tartottak, ahol megválasztották az elnöki posztjáról lemondott Gémesi György utódját


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online