Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ötezer palántát adományozott a gödöllői egyetem a Katolikus Karitásznak

2022-05-20 09:08:18

A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán válság okán még inkább előtérbe került az öngondoskodás szükségessége. Ezt erősítve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az idei esztendőben is zöldségpalántákat nevelt karitatív célra, mellyel rászoruló családoknak kíván segíteni. Az ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő védnöki jelenlétében adták át a Katolikus Karitász képviselőinek, akik hat egyházmegye rászorulói részére juttatják el az adományt.

Az adománynövények a MATE gazdasági társasága, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajták, amelyek évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben.

A növényeket március közepén vetették el és egészen az átadásig gondosan nevelték a MATE Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén. A szakértő kezek a nevelési idő alatt folyamatos öntözést, megfelelő tápoldatot és a hideg éjjeleken fűtést is biztosítottak a cseperedő palánták számára.
-
A magasszintű, versenyképes oktatás és innovatív megoldások mellett egyetemünk megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. A korábbi években indult palántaadományozási programunk idén is azt a célt szolgálja, hogy a rászorulók saját maguk által megtermelt zöldséggel és gyümölccsel tudják maguknak biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket, mellyel anyagi terheik is csökkennek – mondta az átadás alkalmával dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora (képen jobbra).

Szentkirályi Alexandra rámutatott, hogy amikor biztonságról beszélünk, akkor nemcsak a háborús konfliktus elkerülésére, hanem egészségünkre, az energia- és az élelmiszer-ellátásra is gondolnunk kell.
-
Ma Magyarországon az ellátás minden szempontból biztosított, de ami az élelmiszereket illeti, a háztáji kiskertek jelentősége sem csekély, főként a rászoruló családok esetében. A mai akció pedig egy újabb szép megnyilvánulása az összefogásnak – fogalmazott a kormányszóvivő (képen középen).


Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (képen balra) hangsúlyozta, a tavalyi támogatás révén ország-szerte 313 rászoruló család részesülhetett a MATE palántaadományából, az idei évben pedig hat egyházmegyei karitász központ vesz részt a palánták szétosztásában. A családok most is kapnak vetési segédletet, valamint a karitász önkéntesei támogatják őket a zöldségek szakszerű termesztésében. Forrás: MATE Médiaközpont • fotó: Béres Ádám


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online