Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan csillapítható az aranyér okozta fájdalom?

2022-05-19 08:59:10

Az aranyér okozta panaszok egyre több embert érintenek. A fájdalom, ami az egyik fő tünet, okozza a legnagyobb problémát a mindennapi életvitel során, ez sokak életét megkeseríti. Vajon, mit tehetünk, hova fordulhatunk panaszainkkal?

Az aranyér okozta fájdalom
Az aranyérnek több tünete is van, az egyik legismertebb azonban a végbélnyílás környéki fájdalom. Attól függően, milyen típusú az aranyér és mely stádiumban van, a fájdalom mértéke és időtartama különbözik.

Van, hogy nem is jelentkezik még ez a tünet, de más jellegzetességek utalnak már a betegségre: véres vagy nyálkás széklet, viszketés a végbélnyílásnál, nehezített székelés, gyulladás.

Mikor érezzük, hogy baj van, érdemes rögtön felkeresni egy szakorvost, aki a kivizsgálás során meg tudja állapítani, mi okozza a panaszokat. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központba online időpontfoglalás is lehetséges, de sürgős esetekben telefonon érdemes jelentkezni. Tapasztalt orvosok, proktológusok fogadják a betegeket, és személyre szabott tanácsokkal tudnak szolgálni.

Ha úgy érzi, az aranyér okozta fájdalom elviselhetetlen, mindenképp kérjen időpontot a kivizsgálásra!

A külső aranyér okozta fájdalom
Azt kevesen tudják, hogy az aranyérnek két fajtája van: a belső és a külső. A külső aranyér során gyakoribb a fájdalomérzet, amikor a végbélnyílás mellett elhelyezkedő erekben vérrög alakul ki. Ez feszítő érzést okoz, mivel a bőr nem tágul ki eléggé.

A külső aranyér esetében jól kitapintható csomót észlelhetünk a végbélnyílásnál, kívül a testen. Mikor ülünk, sétálunk, még jobban fáj ez a terület, így megnehezíti a hétköznapokat.

Nem csoda, hogy legtöbbször ezekkel a panaszokkal keresik fel az orvost, hiszen sokszor elviselhetetlen a viszketés és a folyamatos, szúró fájdalom. A tünetek kezelésére alkalmasak a gyógyszertárban kapható kenőcsök, kúpok is, és javasolt az ülőfürdő alkalmazása is.

A külső aranyér tünetei általában pár nap után elmúlnak, a vérrög felszívódik, a bőr kitágul. Esztétikai és higiéniai problémát jelenthet azonban a hátramaradt bőrfüggelék, így mégis érdemes szakemberhez fordulni, aki el tudja távolítani ezt a bőrdarabot, elejét véve a további problémáknak.


A belső aranyér fájdalma

A belső aranyér kevésbé fáj, legalábbis a betegség első szakaszaiban. Nem olyan intenzív, mint a külső aranyér során tapasztalható, inkább nyilalló, tompa, főleg székelésnél jelentkezik.

A belső aranyér esetében ugyanis bent sérül meg az ér, amit a véres, nyálkás széklet jelezhet elsősorban.

A betegség előrehaladtával azonban újabb tünetek jönnek, a belső aranyér kívülre kerülhet, s idő múltával már nem is helyezhető vissza. A záróizom reflexszerű összehúzódása megakadályozza, hogy a belső aranyér visszakerüljön a testbe. A fájdalom jelentkezése itt már mutatja, hogy a végső, negyedik stádiumhoz érkezett a betegség.

Ekkor valóban elkerülhetetlen egy proktológus felkeresése! Ne várjunk idáig, jobb, ha minél előbb orvoshoz fordulunk, mikor jelentkeznek az első panaszok! (x)


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online