Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így segíthet a rendszeres gyógytorna

2022-04-08 17:36:28

Korunk egyik civilizációs problémája, a mozgásszegény életmód épp elég ok arra, hogy figyelmet szenteljünk a különféle gyógytornáknak. Ezek rendszeres végzése a mindennapok során nem csupán helyrehozhatja a helytelen életmódból fakadó mozgásszervi problémákat, de hatékonyan meg is előzheti azokat. Érdemes lehet tehát bárkinek felkeresnie egy gyógytornász szakembert, hogy legalább pár alapvető mozdulatot elsajátíthasson.

Megelőzés és gyógykezelés
A rendszeres gyógytorna rengeteg előnnyel járhat. Aki gyakran, legalább heti két-három alkalommal átmozgatja magát vele, annak a folyamatos ülőmunka sem fog gondot okozni. A gyógytorna ugyanis megnyújtja, felfrissíti és helyreállítja vázunk, kezeli a különféle becsípődésekből és elgémberedéseket. Megerősíti a vázizomzatot, különösképpen azokat a mélyizmokat, amelyek a derék- és ágyék táján találhatóak, ugyanis gyakran ezek elgyengülése különféle problémákat okoz. A gyógytorna nagyban fókuszál ezek erősítésére, ami által megelőzhetőek az olyan betegségek, mint az isiász, a lumbágó vagy épp a gerincsérv. Ezek ugyanis mind a mély- és tartóizmok gyengeségéből fakadnak többnyire.

Gyógytornával a problémamentes időskorért
Sajnos, hazánkban igen pesszimistán a hozzáállás a különféle mozgásszervi panaszokhoz még ma is. A legtöbben még mindig azt gondolják, hogy negyvenéves kor felett természetellenes, ha nem fáj semmink, és ez idővel még rosszabb lesz. Természetesnek veszik tehát a különféle derék- és gerincfájdalmakat. Ez a felfogás abból származik, hogy sokan a családalapítás után már szinte egyáltalán nem mozognak rendszeresen a napi munkavégzésen kívül – vagy ha mozognak is, az is egyoldalúan terheli a testük. Azt pedig sokan nem tudják, hogy a stressz és az egyoldalú mozgás az ilyen jellegű panaszoknak melegágya. Ezek izom letapadások, idegbecsípődések és ízületi fájdalmak előidézői lehetnek. Később pedig sérv, gyulladások és állandó fájdalom lehet belőlük, ami idős korra akár komoly mozgáskorlátozottságot előidézhet. A valóság tehát, hogy az időskornak egyáltalán nem velejárói a különféle gerincproblémák. A gyógytorna viszont olyan kímélő mozgásformákat foglal magába, amelyek idős korban is könnyen végezhetőek – még azok számára is, akiket műtöttek korábban.


Gyors felépülés és rehabilitáció a rendszeres gyógytorna által

Nem csak azok számára fontos a gyógytorna, akiknek valamilyen mozgásszervi betegséggel kapcsolatos műtétjük volt. Azoknak is meggyorsítja a felépülést, akik hosszú ideig fekvőbetegek voltak. Hosszabb ideig fennálló ágyhoz kötöttség esetén – akár egy vírusfertőzés végett – a szervezet elsősorban a gyógyulásra koncentrál. Ilyenkor a saját tartalékait is felhasználja, ami elsősorban az izmok energiává alakítását a zsír mellett. Vagyis jelentős izomtömeget veszíthetünk egy-egy komolyabb fertőzés, betegség vagy műtét után. Ilyenkor egész vázizomzat jelentősen meggyengülhet, amit a gyógytorna hathatósan képes kezelni és újrastrukturálni. Segítségével ismét megerősödhetnek a lényeges tartóizmok, és mobilissá válhatnak a hosszú fekvési alatt elnyomódott ízületek. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online