Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői szálloda-biznisz: merre billen a mérleg nyelve?

2022-02-05 10:04:39

Pro és kontra érvek egyaránt akadnak, ha azt kell eldönteni, hogy szabad-e vállalkozásba fognia egy önkormányzatnak. A válasz viszonylag egyszerű, ha egy helyhatóság olyan céget alapít, amely köz-, illetve közérdekű feladatot teljesít, miközben a tevékenység ellátásához szükséges anyagi forrást – az alapító közpénz-támogatását kiegészítve – vállalkozási tevékenységből is megkísérli biztosítani. Gödöllőn ékes példa erre a VÜSZI Nonprofit Közhasznú (NK) Kft, a Művészetek Háza NK Kft., valamint a Kalória NK Kft.

A történet egészen más megvilágításba kerül, ha olyan céget hoz létre az önkormányzat, amely közpénz-dotáció nélkül, kizárólag a piaci viszonyok között kell, hogy gazdaságosan működjön. Városunkban ilyen táraság a Távhő Kft., a Piac Kft., valamint a 2016. december 6-a óta felszámolás alatt álló – 2016. január 1-jétől december 5-ig szóló időszakról készült tevékenysége záró beszámolójának eredmény-kimutatása szerint csaknem 1,48 milliárd forintos veszteséget felhalmozott – G-Magistratus Zrt-t váltó, az önkormányzati határozat dátumát tekintve, 2015 végén alapított Erzsébet királyné Szálloda Kft.

A nevezett vállalkozások közül az első kettő esetében a helyi lakosság érdekét kiszolgáló, ha úgy tetszik, szolgáltató társaságról beszélhetünk, a hotelcégnél viszont nem. Emlékezetes, annak idején abban minden döntéshozó egyetértett, hogy az egykori községháza (járási hivatal) Dózsa György út 2. szám alatti, igencsak lepusztulttá, veszélyessé vált épületét fel kell újítani, azt azonban többen is ellenezték, hogy ott szálloda létesüljön. A lokálpatrióta klubos többség végül megszavazta a hotel-funkciót, így az ingatlan felújítása és átépítése után, 2008 márciusától megkezdhette működését a gödöllői szálloda üzemeltetését végző G-Magistratus Zrt., amelynek 2009 februárjától egyedüli részvényese (tulajdonosa) a gödöllői önkormányzat lett.

Akkor még kevesen gondolták, hogy bő egy évtized elteltével országosan is elhíresült persorozattól lesz hangos a helyi közélet. A várhatóan még számos fejleménnyel szolgáló ügyben tavaly november 29-én lezárult egy fejezet, ám annak nem volt tárgya, hogy – a helyi közkasszának fizetendő bérleti díjat, valamint az iparűzési adót nem számítva – 2008 márciusa és 2020 decembere között eltelt 12 év 10 hónap alatt milyen gazdasági (adózott) eredményességgel bírtak a polgármester és a hozzá hű erők által „a városnak nem kerül egy fillérjébe sem” szlogennel illetett gödöllői szálloda-biznisz cégei. Visszanézve a mutatókat, az alábbi egyenleg tárult elénk:

• 2008 és 2015 között (7 év 10 hónap) a G-Magistratus Zrt. 464,3 millió forintos veszteséget termelt
• 2016 és 2020 között (5 év) az Erzsébet királyné Szálloda Kft. 126,6 millió forintos adózott nyereséget ért el.
• A két számadat egyenlege 337,7 millió forintos veszteség.

A gödöllői szállodacég 2021-re elfogadott üzleti tervében kis híján 20 millió forintos veszteséget nevesítettek, erre az évre pedig csaknem 10,5 millió forintos nyereséget remélnek. Egyelőre – a kft. tavalyi mérlegadatainak ismerete nélkül – itt tartunk…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online