Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hatból öt gödöllői közintézmény kockázati besorolása javult

2021-12-30 17:32:01

Az Állami Számvevőszék tanácsadásának eredményeként a Pest megyében található önkormányzatok irányítása alatt álló 459 ellenőrzött intézmény közül 153 intézménynél az intézményvezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által közzétett jelentés alapján kiadott közleményben.

A jelentés értelmezésekor fontos szempont, hogy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény tág teret ad az önkormányzatoknak feladataik ellátására. Így a helyi önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy a feladataikat az általuk alapított intézmények útján lássák el. Az önkormányzatok jellemzően bölcsődéket, óvodákat, egészségügyi és szociális szolgáltatókat, közművelődési intézményeket működtetnek. Az intézmények által nyújtott szolgáltatások közvetlenül érintik a társadalom valamennyi rétegét, az intézmények működésének minősége közvetlen hatással van az állampolgárok életére.

Az önkormányzati intézmények szervezeti integritásának egyik alapvető feltétele a jogszabályokban előírt belső szabályzatok megléte és gyakorlati alkalmazhatósága. Az integritási kockázatok pedig tovább csökkenthetők azáltal, hogy az intézményvezetők kialakítják a működési kereteket, a gazdálkodásra vonatkozó alapvető szabályozási környezetet, vagy az integritást sértő események kezelésének a feltételeit.

Az ÁSZ által vizsgált intézmények között számos gödöllői is van. Bár, a monitorozás a helyi óvodákra is kiterjedt, időközbeni megszűnésük (összevonásuk) miatt az ÁSZ nem minősítette a tanácsadást megelőző és az ez alapján tett intézkedéseket követő besorolás kockázati szintjét.

A Tormay Károly Egészségügyi Központ, a Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény (Ady sétányon található szociális otthon), a Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központ, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, a Gödöllői Városi Múzeum, valamint a Gödöllői Egyesített Palotakert Bölcsőde kiinduló kockázati besorolása közepes volt. A számvevőszéki tanácsok, ajánlások hatására – a bölcsődét leszámítva – a kockázati értékelést tartalmazó sorba a csökkent szó került, a palotakerti gyermekintézmény esetében pedig a nem változott szavakat írták a december 29-én nyilvánosságra hozott ÁSZ-jelentés készítői.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online