Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is el kell odázni a januártól tervezett önkormányzati díjemeléseket

2021-12-30 11:04:54

Alig három héten belül kiderült, hogy november 29-én „feleslegesen” módosította néhány, a településen alkalmazott különféle díjakat szabályozó rendeleteit a gödöllői önkormányzat tagsága. A törvényi előírások ugyanis meggátolják, hogy a tarifák a következő esztendő első napjától hatályba léphessenek. Vegyük sorra, melyik díjszabás, mikor és milyen feltételekkel növelheti majd a helybéli érintettek kiadásait.

• Közterület-használati díjak
Évek óta nem nyúlt a közterület használati-díjakhoz a gödöllői önkormányzat, november 29-én viszont megtette. Legutóbb idén májusban a polgármester saját hatáskörében változtatott a helyi rendeleten, mert a NAV állásfoglalása alapján ez év januártól – miután közhatalmi és nem gazdasági tevékenységről van szó – nem terhel(het)i általános forgalmi adó a tarifákat.
A 2022. július 1-jétől alkalmazandó díjak listája ide kattintva érhető el. Az emelés mértéke nem éri el az eltörölt 27%-os ÁFA mértékét, de van olyan tétel, ahol megközelíti a 20 százalékot.

Más vonatkozásban is módosult ez a helyi jogszabály. A fakivágásra vonatkozó rész azzal egészült ki, hogy a közterületen lévő fás szárú növények kivágására vonatkozó szabályokat azon, közforgalom részére megnyitott, illetve közforgalom elől elzárt útként vagy magánútként nyilvántartott, vagy egyéb besorolású ingatlanok esetében is alkalmazni kell, amik lakóingatlan rendeltetésszerű használatára (megközelítés, parkolás, közműellátás) közvetlenül szolgálnak.

• Bérleti díjak
A vagyonleltár szerint a gödöllői önkormányzat tulajdonában összesen 53 darab nem lakás céljáró szolgáló helyiség van. Ezek közül 40 darab nem gépjármű-tároló (üzlethelyiség, iroda, rendelő, raktár, tároló, pince), míg 13 darab garázsként funkcionál. Ezek használata bérlők számára – a 2022. december 31-ig érvényben lévő törvényi moratórium miatt – egyelőre nem drágulhat a tervezett 25 százalékkal. Az erre vonatkozó határozatot visszavonták!
Az önkormányzati tulajdonú, a közterülethez közvetlenül csatlakozó ingatlant bérlő vendéglátósok számára adalék, hogy 2022. szeptember 30-ig ingyenesen jogosultak a közterület használatára.

Ezen felül a következő esztendő első napjától emelkedtek volna a földterület bérleti és -használati díjak, valamint a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek, illetve a rekreációs földterületek haszonbérleti és földhasználati díjai is, az 1.500 négyzetméternél nagyobb és kisebb területeké egyaránt. Ezekben az esetekben a drágulás mértékét november utolsó előtti napján a jegybanki alapkamattal megegyező 2,1 százalékban határozták meg. Miután 2022. június 30-ig díjváltoztatás törvényileg nem engedélyezett, a határozatot visszavonták.

• Gyepmesteri telep díjszabása
Az egykori vásártéren kialakított létesítmény új tarifarendszere 2022. július 1-jétől lép hatályba.

• Parkolási díjak
Ugyancsak a következő esztendő második félévének első napján léphet hatályba a városban kialakított parkolási övezetek használatáért fizetendő új, a jelenlegihez képest 76 százalékos emelkedést jelentő tarifarendszer, ami a helyiek számára parkoló-tárcsás kedvezményt is kínál az eredetileg tervezett dátumhoz képest fél évvel később.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online