Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is óvjuk kedvenceinket szilveszterkor!

2021-12-28 17:51:55

A szilveszteri hangzavar országszerte rémületet okoz a háziállatoknak, különösképpen a kutyáknak. Hallásuk érzékenyebb az emberénél, így nem meglepő, hogy a tűzijáték és petárda durrogása különösen zavarja őket. A menekülés érdekében képesek saját és mások épségét is kockáztatni, valamint hosszú kilométereket megtesznek a biztonságot keresve. Annak érdekében, hogy házikedvencünk biztonságban érezhesse magát, számos dolgot tehetünk, olykor azonban ez sem elég. A továbbiakban összegyűjtünk néhány tippet, hogyan vigyázzunk rájuk az év utolsó napján, valamint segítséget nyújtunk abban, hova fordulhatunk probléma esetén.
Óvjuk kedvenceinket, figyeljünk rájuk is szilveszterkor!

Készítsd fel, szoktasd hozzá a hangzavarhoz!

Ha az elmúlt években odafigyeltél rá, hogy kedvenced ne féljen a durrogástól, akkor idén sem lesz baj. A pozitív megerősítés elve tökéletesen működhet ebben az esetben is. Hangzavar esetén tereld el a figyelmét kedvenc játékával, nyugtasd meg - de semmiképp sem sajnálattal és babusgatással - majd ha ügyesen viselkedik, dicsérd meg. Így hosszútávon rögzül számára, hogy nincs oka félni!

Egy hosszú nap után semmi sem zavarja

Az év utolsó napján fektess különösen nagy hangsúlyt arra, hogy kellőképpen elfáradjon. Vidd el sétálni, vagy futni egy nagyot, játssz vele egész nap, kösd le a figyelmét. Ha kellőképpen elfárad, hidd el, a tűzijáték sem fogja felébreszteni az éjszaka közepén.

Legyél ott mellette, figyelj rá!

A legegyszerűbb megoldás a baj elkerülése érdekében, ha mellette maradsz. Vidd be a lakásba – vagy legalábbis biztonságos, fedett helyre – és törődj vele. Te vagy a gazdája! Ha mellette vagy, és érzi rajtad hogy minden rendben, a durrogás sem fogja kizökkenteni ebből a hangulatból. Viselkedésének mintája a te viselkedésed. Játssz vele, légy vidám és nyugodt, hidd el ő is ezt fogja tenni.

Ne sétáltasd póráz nélkül!

Előfordulhat, hogy pár nappal a Szilveszter előtt, és pár nappal utána is durrogtatnak a környéken, így légy nagyon elővigyázatos. A legszófogadóbb kutyát sem állítja meg gazdája kérése, ha megrémül. A biztonság kedvéért ezekben a napokban inkább tartsd magad mellett, pórázon.

Ha szükséges, kérj orvosi segítséget!

Előfordulhat, hogy semmivel nem tudod megnyugtatni. Ezekben az esetekben nyújt megoldást az állatorvosi segítség, aki szakszerű ellátásban részesíti, ha kell, gyógyszerek segítségével megnyugtatja az állatot annak érdekében, hogy biztonságban tölthesse ezt az időszakot.

Biztosítsd be a hazajutását!

Arra az esetre, ha mégis elszökne – nem csupán ezen a napon, az év többi részében is – rendkívül hasznos, sőt manapság már kötelező is a mikrochip használata. A regisztrált, releváns adatokkal rendelkező chippel ellátott állatok sokkal könnyebben haza juthatnak, hiszen a leolvasás után pontosan tudják a megtalálók, hogy kihez tartozik. Kiegészítésként pedig akár az adataiddal - lakcím, telefonszám - ellátott övet is tehetsz a nyakába.


Hova forduljunk?

Számos szervezet segíti a városban eltűnt állatok hazajutását, de a legfontosabb, hogy segítsünk egymásnak. Eltűnt kiskedvencünk bejelentését ne csupán a hatóságok felé jelentsük, használjuk ki a közösségi média nyújtotta lehetőségeket is. A „Gödöllő és környékén elveszett kutyák”, vagy a „Gödöllő és környéke elveszett-talált állatkák” csoportok jó példája a közösség segítő erejének. Tölts fel egy képet eltűnt kedvencedről, hátha valaki látta, merre jár. Emellett természetesen a Gödöllőn található állatorvosi rendelők, állatmenhelyek, gyepmesteri telepek és civil szervezetek is segítséget jelentenek a keresésben. Íme, egy szűkített lista, ahova fordulni tudtok, ha kedvenceitekkel netán baj történne: 
Gödöllői Gyepmesteri Telep

Gödöllői Árva Lelkek Állatvédő Egyesület

• Szabadság út 12. szám alatti MOL-töltőállomás (chip leolvasás) Cikk forrása: ingatlannet.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online