Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hét évtized után megszűnik a fogyasztásmérő-gyártás Gödöllőn

2021-12-11 11:51:35

Hamarosan, értesülésünk szerint december 17-én bekövetkezik az, amiről közel egy esztendeje hírt adtunk: bezár az Itron gödöllői, Táncsics Mihály úton található gyára. Az elsősorban költségcsökkentés miatt bekövetkező intézkedés mintegy 200 dolgozót érint, akikkel – az érdekképviseletek bevonásával – az elmúlt időszakban folyamatosan tárgyaltak, egyeztettek. Ennek eredménye az is, hogy minden, a bezárás miatt munkáját vesztő dolgozó megkapja a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelő juttatásokat.

Az Itron gödöllői gyárának bezárásával egy, több mint hét évtizedes folyamat zárul le településünkön, vagyis: ennyi idő után megszűnik a fogyasztásmérők gyártása Gödöllőn.
Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy a Ganz Árammérőgyár 1949. január 1-jével vált gödöllői telephelyű vállalattá, és az új gyár a gödöllői Erzsébet-parkban, az Erzsébet-ligeti parkrész közvetlen közelében épült fel. A gyárépületeket 1950 szeptemberében adták át.


További fontosabb dátumok a „fénykorában” csaknem 3 ezer helyi és környékbeli lakost foglalkoztató gyár történetében:

• 1967-ben felvette a Ganz Műszer Művek nevet.
• 1980-ban ismét önállóvá vált, és visszatértek a Ganz Árammérőgyár elnevezéshez.
• 1989-ben, a privatizációt támogató gazdaságpolitika eredményeképpen az Ipari Minisztérium a francia érdekeltségű Schlumberger Industries-nek adta el a Ganz Árammérőgyárat. Az új vállalat 1990. január 1-jétől – mint Ganz Mérőgyár Kft. – a Schlumberger vállalatcsoport tagjaként kezdte meg működését.
• 1998-ban a vállalat zöldmezős beruházással a korszerű termelésnek megfelelő új gyárépületet épített fel Gödöllőn, a Táncsics Mihály úton.
• 2002. november 1-jén megalakult a Schlumberger méréstechnikai ágazatából létrehozott Actaris Metering Systems.
• 2007. április 18-án az Actaris Metering Systems-nek az amerikai Itron Incorporation cégcsoportba történő beolvadásával létrejött a világ legnagyobb méréstechnikai vállalata.
• 2021. december 17-én bezárja kapuit az Itron gödöllői gyára.

Érdeklődtünk, hogy mi lesz a Táncsics Mihály úti gyárépület sorsa: úgy tudjuk, jó esély mutatkozik az ingatlan értékesítésére. Ami viszont biztosra vehető, a gödöllői gyáregységhez tartozó értékesítési szervezet tovább folytatja tevékenységét az Itron budapesti telephelyén.

A gödöllői képviselőtestület november 29-i döntése értelmében a gyárépület bejáratánál lévő Bláthy Ottó mellszobor a Ganz Úttörő Lakásszövetkezet Paál László köz 5-7. számú társasházai közötti zöldterületre kerül, míg a fogyasztásmérőt feltaláló tudóst bemutató márványtáblát az egyetemi városrészen található Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumban helyezik el.  Ezekre a feladatokra 500 ezer forintot szánnak a város költségvetéséből.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online