Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A konyhakések és gasztronómiai kések világa

2021-11-13 19:01:11

Egy jó konyhakés áldás a konyhában, minden vágási, aprítási, szeletelési feladatot megold. Azt, hogy milyen kést választasz, több tényező függvénye: másra lesz szükséged, ha csak a hobbid a főzés, és másra, ha profiként tartózkodsz a konyhában.

Milyen szinten állsz a főzéssel?
A konyhakés választásának első szempontját már az előbb említettük: milyen szinten állsz a főzéssel? Ha átlagos háztartást vezetsz, és hetente csak két-három alkalommal foglalatoskodsz az ételkészítéssel, akkor bőven elegendő a számodra 3-4 különböző méretű, átlagos árfekvésű konyhakés. Persze ezek sem lehetnek bóvlik, elvárás, hogy élesek és jól élezhetőek legyenek.
Jó szolgálatot tesznek a 9-14 centiméteres aprítókések, a 6-9 centiméteres zöldségkések.

Jó, ha van választék asztali és étkezőkésből, hiszen ezek nélkülözhetetlenek a tálalásnál és az ételek elfogyasztásánál. Ezeket szerencsésebb készletben megvásárolnod, hiszen így egységesebb hatást érhetsz el a terítésnél. Speciálisabb esetnek számítanak a pizzakések, steakkések, a sajtkés vagy a cukrászati kések, de idővel célszerű beszerezned ezeket is. A háztartásodba szükséged lehet még kenyérvágó késre, zöldségtisztító és gyümölcshámozó késekre is.


Profiknak professzionális kések kellenek

Ha profi szakácsként dolgozol, már összetettebb a helyzet. Olyan professzionális eszközökre van szükséged, amelyekkel precíz, célzott és eredményes munkát tudsz végezni. A szakács és séf kések rozsdamentes kovácsolt nemesacélból vagy szénacélból készülnek, és többféle funkciót elláthatnak. Ezeknek a prémiumminőségű eszközöknek az ára is magasabb, viszont ezzel az egyszeri befektetéssel nagymértékben növelni tudod a hatékonyságodat.

Fontos a súlyelosztás
Bizonyos konyhai műveletek más és más nagyságú, formájú, pengekialakítású és súlyú kést kívánnak. Gondolj csak a halfilézésre, a hússzeletelésre vagy a kenyérvágásra. Vásárlás előtt érdemes kipróbálni, hogy a késnek milyen a „fogása”, a súlyelosztása, ergonómiája, mennyire használható biztonságosan?

A húsfeldolgozás eszközei

Az Extrametál.hu konyhakéseinek és gasztronómiai késeinek kínálatában megtalálhatod a húsfeldolgozáshoz szükséges eszközöket is. A különböző hentes kések és bárdok megkönnyítik a dolgodat. A leggyakrabban használt csontozókések mellett a szúró- és bontókések is népszerűek. Nagy csoportot alkotnak a szeletelőkések, amelyek erős pengével és nagyméretű vágóéllel rendelkeznek, és lehetővé teszik, hogy a legkisebb erőkifejtéssel legyen elvégezhető a szeletelés.

Foglaljuk össze: milyen a jó konyhakés?
A jó konyhakés:

• Kiváló vágóéllel rendelkezik, tartós és megbízható
• Jó minőségű pengéje van - egyenletes, sima, az él a kés hegyétől a nyeléig fut.
• Korrózióálló, oldószerálló.
• Nem kopik túl gyorsan.
• A kézformához tökéletesen idomuló, ergonomikus markolattal rendelkezik.
• Megfelelő a súlyelosztása, kisebb erőkifejtéssel lehet vele pontosabban és komfortosabban dolgozni.
• Biztonságos.
• Könnyen tisztítható.
• Elegáns és esztétikus. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online