Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Járványhelyzet Gödöllőn: belekerültünk a tervezhető tervezhetetlenség állapotába

2021-11-11 19:36:20

November 11-én a kora esti órákban letudta az évente legalább egyszer kötelező közmeghallgatást a gödöllői képviselőtestület. A Török Ignác Gimnázium épületének aulájában lezajlott nyilvános eseményen az irányadó napirend a város járványhelyzetéről szóló tájékoztató volt, amit dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója tárt a megjelentek elé. Ezen felül a közérdeklődésre számot tartó lakossági kérdésekre is válaszoltak az illetékesek.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott rendelkezések tavaly nem tették lehetővé, hogy a gödöllői önkormányzat közmeghallgatást tartson, idén viszont már – igaz, szájmaszkot viselve – összegyűlhettek az esemény iránt érdeklődők az egyetlen olyan alkalmon, amikor a településen élők, illetve valamilyen módon itt érdekeltséggel rendelkezők elmondhatják véleményüket, javaslatot tehetnek, vagy kérdést intézhetnek a város irányítóihoz, természetesen, közérdeklődésre számot tartó témakörökben.

A lakossági észrevételeket megelőzően dr. Dunai Györgyre, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójára (képen) hárult az a feladat, hogy tájékoztatót tartson a város járványhelyzetéről. Utoljára három hónap híján hat éve, 2016 februárjában volt gödöllői közmeghallgatás vezértémája egészségügyi kérdéskör, akkor a helyi járóbeteg-ellátásról és az intézmény működéséről szóltak a hírek.

Most viszont a lassacskán immár két éve hazánkban is felbukkant, majd fokozatosan elterjedt és életvitelünket napjainkban is befolyásoló koronavírus-járvány adta a közmeghallgatás esszenciáját. A gödöllői járványhelyzettel kapcsolatosan dr. Dunai György – többek között – elmondta, komoly kihívást jelentett a járvány elleni küzdelem megszervezése az intézményben, akár az orvosok és a szakrendelések, akár a betegutak biztosítása szempontjából. Sok volt a bizonytalanság, ahogy az igazgató fogalmazott: „belekerültünk a tervezhető tervezhetetlenség állapotába”. Akadt olyan helyzet, amikor szinte fél nap alatt kellett megszervezni az oltási renddel kapcsolatos beosztást, és annak kiközvetítését, más szóval, a lakossági tájékoztatást.

Dunai György arról is szólt, hogy megvalósultak bizonyos fejlesztések is. Egyfajta tesztüzemben működésbe lépett a betegirányító-rendszer, az első adatok kiértékelése folyamatban van. A központi előírások és a humán erőforrások figyelembe vétele mellett – részben házon belül, részben pedig a háziorvosokkal és a környéken lévő magánpraxisokkal – folyamatosan egyeztetnek, hogy rugalmasabbá tegyék az indokolt hozzáférést a szakellátásokhoz, aminek fontos elemeként kezelik az előjegyzés során kiadott időpontok lerövidítési lehetőségét.
Záró gondolatként a Tormay Károly Egészségügyi Központ első embere kihangsúlyozta: jelen járványhelyzetben az a legfontosabb, hogy naprakészek legyünk, és tudjunk gyorsan cselekedni!


A lakossági kérdések közül az elsők nem a járványhelyzetre vonatkoztak, hanem részben az iparűzési adó felének önkormányzatoktól történő jövő évi elvonására, részben pedig a „gödöllői szállodaper” néven elhíresült botrányszagú történésekre.
A kérdésekre Gémesi György reagált. Az iparűzési adóelvonással összefüggésben nem mondott újat, szajkózta az általa korábban már több fórumon a kormány felé megfogalmazott kritikát.
Gödöllő polgármestere a szállodaper ismertetésének is nekifutott. Hosszasan és kissé körülményesen ecsetelt mondandójának konklúziója az volt, hogy a várost nem érte veszteség. Azt is kijelentette, hogy cégek közötti elszámolásról van szó, de ez semmiképp nem bűncselekmény.

Az egyéb közérdekű témaköröket (például: Ady sétány közlekedési nehézségei, a Grassalkovich-szobor melletti területen megvalósuló műjégpálya, blahai csapadékvíz-elvezetési gondok) ugyancsak feszegető közmeghallgatásról szóló tudósításunkat azzal zárnánk: maradtak elvarratlan szálak több kérdéssel kapcsolatosan is. Ezek közül az élre kívánkozik a szállodaper, ami felvethet még magyarázatra szoruló következményeket…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online