Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kormányzati támogatással épül műjégpálya a gödöllői Alsóparkban

2021-10-21 10:18:03

Új elemmel bővült az Aktív Magyarország Program. A futókörök, gör- és bringaparkok mellett műjégpálya vásárlásra és -bérlésre is írtak ki pályázatot. A sikeresen kandidálók 50%-os állami támogatással számolhatnak. A kezdeményezés célja, hogy olyan magyarországi városokban is épüljön jégpálya, ahol az elmúlt 3 évben nem működött ilyen. A programban helyi önkormányzatok, helyi önkormányzati költségvetési szervek, vagy helyi önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaságok pályázhatnak.

A támogatás összege műjégpálya vásárlása esetén legfeljebb 25 millió forint, bérlés esetén pedig maximum 5 millió forint. A pályázónak vállalni kell, hogy a pálya üzemeltetését legkésőbb 2021. december 20. napig megkezdi.  A pályát legalább 5 évig kell működtetni, a kezdő esztendőt leszámítva (75 nap) szezononként legalább 90 napig.
A pályázat további feltételei közé tartozik, hogy a pálya mérete legalább 15 méter széles és 30 méter hosszú, 450 négyzetméter alapterületű legyen, frekventált, könnyen megközelíthető területen helyezkedjen el, és nevelési-oktatási intézmények számára ingyenes használatot biztosítson az üzemeltető nevelési-oktatási időben.
A létesítmény éves működtetési költéségét 5 millió forintra taksálják, aminek fedezetét részben jegybevételből teremtenék elő.

A gödöllői városvezetés élt a kínálkozó ehetőséggel, és sikeresen teljesítette a pályázati feltételeket. Ennek értelmében Gödöllő 25 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kap a kormány által életre hívott Aktív Magyarország Programtól a projekt megvalósítására. Az egyelőre nem fedett gödöllői műjégpálya helye az Alsóparkban lesz, kialakításának teljes költsége a járulékos infrastrukturális kiadásokkal (víz- és áramhálózat kiépítése, öltözők, jegypénztár telepítése) együtt 61.728.200 forint. A támogatás és a teljes költség közötti 36.728.200 forintos különbözetet a helyi önkormányzat önrészként biztosítja a település általános költségvetési tartalékának terhére. Erről október 21-én – némi vita után – egyhangúlag döntöttek a helyi képviselőtestület tagjai.

A Gémesi György részéről „fideszező” politikai felhangoktól sem mentes szócsatát a Szövetség Gödöllőért képviselőinek kérdései generálták. Főként Kolozs Csabáé, aki arról érdeklődött, hogy történt-e egyeztetés a MATE-val, ahol már javában folyik az uszoda melletti/mögötti területre tervezett, a kormány által támogatott kétpályás jégcsarnok beruházásának előkészítése. A volt polgármester-jelölt felettébb furcsának tartotta, hogy az önkormányzat ilyen helyzetben kívánja legalább öt évre anyagilag elkötelezni magát a szabadtéri jégpálya építésével és működtetésével kapcsolatosan.
Gémesi György egyértelműen fogalmazott, és közölte, hogy nem történt semmilyen egyeztetés, miután őt senki nem kereste meg a jégcsarnok-építéssel összefüggésben. A polgármesterhez hű képviselők többségében azzal érveltek, hogy a két beruházásnak eltérő a rendeltetése, szezonalitása, így azok vélhetően jól megférnek egymás mellett.
Viszontválaszában Kolozs Csaba egyértelművé tette, hogy a műjégpálya létesítése számára és a Szövetség Gödöllőért képviselők számára is fontos és szükséges, majd sajnálatát fejezte ki, hogy ez az elmúlt 30 év alatt nem történt meg.

Frissítés! A korcsolyapályát december 12-én nyitják meg. Hétköznap 9 és 15 óra között a szervezett tanulócsoportok ingyenesen használhatják. Délután 3 órától 21 óráig 1.200 forint a belépőjegy ára, a gödöllőiek és a diákok azonban ennek az összegnek a feléért, 600 forintért léphetnek jégre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online