Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A lekvárkészítés lépései

2021-09-17 11:14:57

A lekvárfőzés lényege, hogy a gyümölcsöt pépesre kell főzni. Persze, ezenkívül még számos dologra kell figyelni, amik mindegyikét sorra vesszük a cikkünkben.

Mindenekelőtt meg kell határozni, hogy mit szeretnénk elrakni. Ez lényegében a szezontól függ. Nyáron lehet lekvárt főzni eperből, cseresznyéből, meggyből, áfonyából, szilvából, ribizliből és szederből. Továbbá sárgabarackból, őszibarackból és málnából. Ősszel pedig almából, szőlőből és körtéből. Télen készíthető lekvár narancsból, citromból, banánból, fügéből és ananászból.

A gyümölcsök legyenek kissé túlérettek
A gyümölcsök beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy minden egyes darab kissé túlérett legyen. Az elszíneződött, esetleg poshadt szemeket pedig minden esetben el kell távolítani, szóval érdemes alaposan átválogatni a gyümölcsöket. Fontos figyelni az eszközök és a gyümölcsök tisztaságára. A gyümölcsöket jól meg kell mosni, mielőtt a fazékba kerülnének. Ezt követi a magozás, a hámozás és a darabolás.

A lekvárfőzés során a sűrítéshez és az ízesítéshez használható cukor vagy egyéb édesítő is, sőt, ma már kaphatóak az üzletekben speciális befőzőcukrok is, melyek pektint is tartalmaznak. A pektinnek a sűrítésben van fontos szerepe. Mindemellett dzsemfix is beszerezhető, ami a zselésítésről gondoskodik.


Milyen eszközöket érdemes beszerezni a lekvárfőzéshez?

Amennyiben cukor nélkül készül a lekvár, fel kell arra készülni, hogy a tartóssága nem lesz kellően hosszú. Ezeket legfeljebb három hónapon belül érdemes elfogyasztani. Most, hogy már tudjuk, mi kerül az üvegbe, nézzük meg, hogy milyen eszközöket érdemes beszerezni a lekvárfőzéshez.

Venni kell néhány befőttesüveget, befőttesüveg-tetőt, gumigyűrűt, címkeszettet, befőzőüveg dekorálószettet, befőttesüveg-fogót, befőzőtölcsért, epercsumázót, szilvamagozót és leszűrőkanalat. A lekvárfőzéshez szükséges eszközök mindegyike megtalálható a Fackelmann Shop kiegészítői között.

A dunsztban pár napig kell hagyni az üvegeket

A lekvárfőzés során kiemelt figyelmet kell fordítani a befőttesüvegek sterilizálása. Továbbá az elrakás módjára is, hiszen ezek mindegyike jelentősen befolyásolja az eltarthatóságot. A befőttesüvegeket érdemes kifőzni forró, lobogó vízben. A forró lekvárt mindig a sterilizált, még meleg üvegekbe kell tölteni, és majdnem tele. Ezt követően kerülhet rá a sterilizált befőttesüveg-tető.

Ezután minden üveget fejre kell fordítani és száraz dunsztba kell tenni. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy az üvegek lassan hűljenek ki. Hogyan készíthető száraz dunszt? Például, egy pléddel kibélelt lavór is tökéletesen megfelel a célnak. A dunsztban pár napig kell hagyni az üvegeket. Amennyiben nem pattan fel egyik üveg sem, sikerült a sterilizálás, és hosszabb ideig eltarthatók a lekvárok. Felbontás után pedig érdemes a lekvárokat hűtőben tárolni és egy-két héten belül elfogyasztani. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online