Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Gödöllői EAC elnöke reméli, hogy a show folytatódik

2021-08-03 14:53:04

20, 7, 3, 26! Egy híján az ötöslottón is összeállhatna egy tippsor, amivel esély lehetne akár súlyos százmilliókat nyerni. Ezúttal azonban nem szerencsejáték-szenvedélyünk miatt soroltuk fel a számokat, hanem a tokiói olimpiával összefüggésben. Az első kettő és a negyedik Mészáros Eszter (19 éves) sportlövő helyezéseit idézi, a harmadik pedig Gémesi Csanád (34 éves) kardvívóét, amit a magyar válogatott tagjaként ért el a japán fővárosban. A városi sporttörténelmet író két versenyző esetében a Gödöllői EAC jelenti a közös nevezőt. Kíváncsiak voltunk, hogy a kisvárosi egyesület elnöke, dr. Kriszt Balázs miként élte meg a sikereket, és hogyan értékeli a két szakosztály versenyzőjének tokiói teljesítményét.

- Már az is óriási dolog volt, hogy egy ilyen kisvárosi klub, mint a Gödöllői EAC két sportolóval képviseltethette magát az olimpiai játékokon. Ha tömören kellene megfogalmazni, milyen jelzőket használnál Mészáros Eszter, illetve Gémesi Csanád olimpia szereplésére.
- Erre nagyon nehéz tömören válaszolni, hiszen - mint te is említetted - már a két kvóta elérése is kiemelkedő siker volt az egyesület életében, de a bronzérem és a hetedik hely egyenesen fantasztikus. Persze, most biztosan vannak fanyalgók, akik rögtön mondják, hogy a kardcsapat aranyesélyes, a Mészáros, Péni páros titkos éremesélyes volt, de aki kicsit is ismeri az élsport világát, az olimpia mezőnyét, a mostani körülményeket és a GEAC lehetőségeit, az elégedetten csettint és fejet hajt a versenyzőink teljesítménye előtt.

- Szálazzuk szét a két sportoló eredményességét. Kezdjük Eszterrel! Szűk két éve, 2019 őszén az egyetem és a Gödöllői EAC illetékesei gyakorlatilag megmentették az ellehetetlenüléstől a településen lőtér nélkül maradt gödöllői sportlövőket. A befogadás után mindenki megnyugodhatott, ami a szakosztály eredményességére is jó hatással volt. Ma már tudjuk, egy gödöllői sportértéket mentettek meg. Gondolom, megérte.
- Egyértelműen igen a válaszom, és nem csak az olimpia eredmények miatt, hanem azért is, mert egy olyan értékes közösséget sikerült megmenteni, élükön olyan fantasztikus emberekkel, mint Szucsák László és Szucsák Mátyás, amelyik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Gödöllő és Magyarország számára is egy igazi érték. Ne feledkezzünk meg arról, hogy sokszor emberfeletti erő és odaadás kellett a szükséges és elégséges feltételek megteremtéséhez, de remélem, hogy a jövőben mind az egyetem, mind a város az eddigieknél sokkal, de sokkal jobban fogja támogatni ezt a szakosztályt. A MATE esetében erre már látok komoly esélyt, kiemelt szerepet fog kapni a sport az egyetemen. Ki kell, hogy emeljem a Magyar Sportlövők Szövetségének lehetőségeihez mérten kiemelkedő támogatását, ami a jövőben akár egy új lőtér kialakításában is kiteljesedhet.

- Eszternél maradva, egyfajta kettősség merülhet fel az olimpiai teljesítménye kapcsán. Adott egy fiatal, mindössze 19 éves lány, aki 17 évesen szerzett kvótát az olimpiára, majd számos nemzetközi viadalon nyert érmeket. Egyes nyilatkozataiban edzője, Szucsák László is utalt arra, hogy kimagasló, akár érmet jelentő eredménnyel is előrukkolhat Eszter Tokióban. Ez azonban nem valósult meg, aminek vélhetően több oka is van. Szerinted mik a legfontosabb tanulságok?
- Bennem semmilyen kettősség nincs, egy érettségit éppen csak „letudó”, frissen az egyetemre felvett 19 éves fiatal hölgy kijut az olimpiára, egyéniben a világelit középmezőnyében végez, vegyes párosban a 8 között, ez számomra csodálatos. Ez az a sportág, ahol akár 40-45 éves korig lehet versenyezni, olimpiára kijutni. Gondoljunk bele, hogy ez milyen távlatokat nyit. Számomra egyébként, mint nem szakmabeli, kívülről az egyetlen tanulság, hogy a mentális felkészülés óriási szerepet kell, hogy kapjon a jövőben, hiszen Eszter maga nyilatkozta, hogy mennyire izgult. Egyébként képzeljék el, hogy egy 19 éves sportolónak egy buborék rendszerű olimpián, szülők, barátok, csapattársak nélkül közel két hetet, gyakorlatilag „bezárva” kell eltölteni a Föld túlsó oldalán. És akkor, aki még nem látott ilyet, nézzen meg egy sportlövő versenyt és próbálja meg felmérni, hogy micsoda teher és feszültség nehezedik a sportolókra, edzőkre, felkészítőkre.


- Térjünk át Csanádra! Május végéig úgy volt, hogy a csapat harmadik tagjaként egyéniben is pástra léphet. A szövetség elnöksége azonban megváltoztatta ezt, így Navarrete József tanítványa „csak” csapatban, csereként, a bronzmeccsen vívhatott. Az eredmény ismert: olimpiai 3. hely, amivel sporttörténelmet írt Gödöllőn, hiszen helyi egyesület versenyzője még soha nem szerepelt ilyen jól olimpián. Hogyan profitálhat a klub, illetve a vívószakosztály egy ilyen sikerből?

- Ez az eredmény, mint az elején is mondtam, fantasztikus, csodálatos, a GEAC, de a MATE és Gödöllő város életében is sporttörténelmi. Mindenképpen ki kell használni az ebből adódó lehetőségeket, pláne, hogy hamarosan átadják az új vívócsarnokot és remélem, hogy ez sok Gödöllőn és a régióban lakó sportoló palánta fantáziáját megmozgatja. Egyébként is a vívók szereplése kiemelkedő volt ezen az olimpián is, ami tovább lendíthet a sportág népszerűségén. Kicsit vissza kell, hogy térjek Csanádra, aki a kérdésben leírt előzmények ellenére egészen kiválóan szállt be a csapatba a bronzmeccsen, elsöprő akarattal és lendülettel vívott, vitte magával a csapatot, mindhárom csörtéjét megnyerte és ezzel mindenki számára példakép kell, hogy legyen. Itt is őszintén remélem, hogy mind a város, mind az egyetem támogatni fogja a szakosztályt, felismeri a sportban rejlő lehetőségeket és annak közösségformáló erejét is.

- A tokiói olimpia egy éves elhalasztásával érdekes helyzetet teremtett az élet, pontosabban a koronavírus-járvány. Három év múlva Párizsban randevúznak a világ legjobb sportolói. Mai tudásunk szerint Mészáros Eszter részvétele garantálható. Lehetnék még további GEAC-os versenyzők is az indulók között?
- Sajnos, garantált részvétel a sportban nem létezik, a mezőny igen sűrű, de mindent meg fogunk tenni Eszter újbóli jó szereplésért. Ugyan Csanád majd dupla annyi éves, mint Eszter, de én őt és a kardcsapatot sem írnám le, újságírói kérdésre sem azt válaszolták, hogy ez volt az utolsó közös asszójuk… A minket legyőző olasz csapatban is volt 40 év feletti vívó. A jelenlegi helyzetet ismerve, atlétikában lehet még olyan versenyzőnk, aki kijuthat Párizsba, akár egyéniben, akár váltóban, de ehhez mindannyiunknak nagyon, de nagyon sokat kell még dolgozni és el kell hinnünk, hogy sikerülhet. Aztán mit lehet tudni, mikor robban be egy Esztihez hasonló fiatal tehetség.

- Úgy fogalmaztál, hogy „mindannyiunknak” nagyon sokat kell dolgozni az újabb olimpiai részvételért és sikerekért az egyesületen belül. Amióta világ a világ, a sportban a versenyző kerül egy-egy kimagasló eredmény után a rivaldafénybe, miközben hátország nélkül gyakorlatilag semmire sem jutna. Mekkora csapatmunka egy-egy siker?
- Egy szóban kifejezve: hatalmas! Ezért is fontos és szükséges kiemelni azoknak a szerepét, munkáját, akiknek a sportolókon felül óriási szerepe volt, illetve van ezekben az eredményekben. A vívóknál Navarrete József edzőjét és Gémesi Levente szakosztályvezetőjét, míg a sportlövőknél Szucsák László edzőjét és Szucsák Mátyás szakosztályvezetőjét, akik messze az eredményekhez méltó juttatások alatt, óriási áldozatokat hozva járulnak hozzá évek, évtizedek óta ezekhez a sikerekhez. Reméljük, hogy a show folytatódik!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online