Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A nyomdai végjel jelentősége és létrehozása

2021-07-25 14:55:13

Sokunk életében előfordulhat, hogy nyomdához kell fordulnunk, mert otthoni eszközünkön nem tudjuk kivitelezni tervünket. Legyen szó névjegykártyáról, szórólapokról vagy egyéb grafikai anyagokról, mindig fontos megadnunk a kifutót és vágójeleket. Hogy mik ezek, és hogyan hozhatjuk létre őket, alább megtudhatod.

Mindent a kifutóról
A kifutó nem mást takar, mint a nyomtatásra szánt anyag színátfedését. Célja a grafika széleire, azaz a nyomtatni kívánt grafikán túli színek felvitele 2-5 milliméter szélességben. Ez azért fontos, mert egyelőre nem létezik olyan nyomtató, amely valójában képes a lap teljes felületére nyomtatni. Még akkor sem, ha szegély nélküli nyomtatóról beszélünk. A kifutó megadása nélkül a kész anyag vágása után vékony fehér csík maradna a papír szélén.

A kifutó megadásával azonban ezt a kevésbé esztétikus megoldást kiküszöbölhetjük. A mintán túlfutó színek kerülnek levágásra, és végül csak a nyomtatni kívánt grafika marad a papírunkon. Fehér színű élek esetében a kifutó elhagyható, kétoldalas nyomtatásnál azonban feltétlen szükséges mindkét oldalán feltüntetni.

A vágási jel – a sorvezető
A vágási jel, azaz a vágójel azt hivatott jelezni, hogy hol szükséges megejteni a vágást a nyomtatás végső formájához. A vágási jel a kifutóban helyezkedik el, hogy a vágással ez a jelzés is lekerüljön a végső termékről. A vágás mindenképpen papírollóval történik, de ez csak ritka esetben jelent valódi ollót, mert annak használata nagy kézügyességet igényel és sokkal időigényesebb. Sokkal gyakoribb a papírvágógép használata, ami pontosságot és gyorsaságot tekintve verhetetlen.


Kifutó és vágási jel létrehozása könnyedén

A kifutó és vágási jelek beállítása előtt mindig fontos ellenőrizni a grafikai sablonunk méreteit. Fontos, hogy a felbontás mindig megfelelően legyen beállítva. Tartsuk szem előtt, hogy a kapott végeredmény nem akkora lesz, mint amit a képernyőnkön látunk. Egy átlagos képernyő 100 DPI, míg egy profi nyomtatás, akár 600 DPI is lehet. Minőségi nyomtatáshoz pedig minőségi festékpatron dukál, melyekből minden márkájú nyomtatóhoz könnyedén találsz megfelelőt a TonerPartners.hu kínálatában.

Az újabb grafikai alkalmazások már segítségünkre vannak, hogy a kifutókat és vágási jeleket könnyedén feltüntethessük anyagainkban. Csak adjuk meg a kívánt végső nyomtatási méreteket, rászámolva a kifutóhoz szükséges millimétereket, és a grafikai tervezőprogram mindent elvégez helyettünk. A végeredményt mindig PDF formátumban juttassuk el a nyomdába 1:1 arányban, kivéve, ha fényképeket szeretnénk előhívatni.

Egyéb fontos jelzések a hibátlan eredményért
Előfordul, hogy szakmai anyagoknál szükséges használni az illesztőjeleket is. Ilyen, például, az ofszet nyomtatási eljárás is, ami során bizonyos színek megfelelő átfedését szolgálja az illesztőjel. Gyakran kerül elő a színpaletta is, ami a kívánt színek árnyalatát, telítettségét hivatott ellenőrizni. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online